İran’ın petrol ihracatı tehditlere rağmen artıyor

  • 05 Ekim 2018
  • 2.613 kez görüntülendi.
İran’ın petrol ihracatı tehditlere rağmen artıyor

İran petrol ürünleri ihracatçılar birliği sekreteri Hamid Hüseyni, ‘Kesinlikle İran’ın petrol ihracatı sıfırlanamaz’ dedi.

Hüseyni, muhabirimize verdiği demeçte Amerika’nın İran’ın petrol ihracatını sıfırlamaya dayalı yaptırım ve tehditlerine temasla, geçtiğimiz günlerde petrolün varil başına fiyatının 85 doları geçtiğini ve İran’ın petrol piyasalarından çekilmesi halinde petrol piyasalarının çok ciddi bir buhranla karşı karşıya kalacağının bütün herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Hüseyni, petrolü bir güvenlik ürünü nitelerken, İran petrolünü alan ülkelerin çıkar sağladığını belirtti ve ”böyle bir durumda bütün ülkeler İran’dan petrol almak isterler ve kendilerini başka ülkelere bağımlı görmek istemezler ve bundan dolayı da İran’ın gelecekte de petrol ihracatı devam edecektir’ dedi.

İran’ın günde 1 milyon 700 bin varil petrol ihraç ettiğini belirten Hamid Hüseyni, bu durumun İran’ın dünya petrol piyasasındaki konumunu da gösterdiğini söyledi.

Bu arada Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Amerika’nın İran aleyhindeki ambargolara işaretle, İran petrol ihracatının yönlendirilmesine değinerek, bu şekilde piyasada bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Novak yaptığı açıklamada, ‘’Asya- Pasifik bölgesindeki müşterilerin gelişmelere nasıl tepki vereceğini ve Çin’in İran’da petrol alımını arttırabileceğini bilmiyoruz’’ dedi. Pekin’in İran’dan petrol alımını arttırmasının Çin ve Amerika ekonomik savaşında yeni sürtüşme yaratacağını belirten Novak, Çin’in mevcut petrol ithalatının o ülke ekonomisi için yetersiz olduğunu, Çin’in Amerika’dan petrol alımını durdurma kararının nihaileşmesi durumunda diğer kaynakları bunun yerine ikame edebileceğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.