İran’ın Türkiye’nin muhtemel operasyonuna tepkisi

  • 08 Ekim 2019
  • 1.473 kez görüntülendi.
İran’ın Türkiye’nin muhtemel operasyonuna tepkisi

İran Dışişleri Bakanlığı bir bildiri yayımlayarak, Amerika’nın Suriye topraklarının işgaline son verme ve Amerikalı terörist askeri çekme işini bundan çok daha önce yapması gerektiğini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı yayımladığı bildiride Amerikalı terörist askerlerin Suriye’deki varlığını gayri meşru niteledi ve Suriye’de ve bölgede söz konusu terörist askerlerin çekilmesinden sonra barış ve istikrar sağlanmasını dileyerek, TSK’nın Suriye topraklarına girme ihtimalini kaygı verici olarak değerlendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı bildiride, TSK’nın Suriye’ye girmesi geniş maddi ve insani hasara yol açacağını ve buna göre İran İslam Cumhuriyeti her türlü muhtemel askeri operasyona karşı olduğunu vurguladı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

İran İslam Cumhuriyeti Türkiye ve Suriye yetkilileri arasında mevcut kaygıları barışçıl yollarda gidermek üzere acil temas kurulması için hazır olduğunu belirterek, Suriye’nın milli egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı ve ayrıca Adana mutabakatı müzakerelerinin gerçekleşmesi için uygun temeller olduğunu vurgulamaktadır.

20 Ekim 1998 tarihinde ve İran ve Mısır gözetiminde Türkiye ve Suriye arasında imzalanan Adana mutabakatında iki ülke teröristlerin birbirinin topraklarına girmelerini engellemekle yükümlü hale getirildi.

Adana mutabakatına göre TSK terör örgütlerini bastırmak için Suriye topraklarının ancak beş kilometre derinliğine girmeye ve aynı zamanda milli egemenliğini tehdit eden durumlara karşı gerekli güvenlik tedbirlerini yerine getirmeye izin kazandı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.