İran’la nükleer anlaşmadan çekilen Trump, bu kez de Kuzey Kore zirvesini iptal etti

  • 25 Mayıs 2018
  • 1.169 kez görüntülendi.
İran’la nükleer anlaşmadan çekilen Trump, bu kez de Kuzey Kore zirvesini iptal etti

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a mektup yazarak kendisiyle planladığı gibi 12 Haziran’da Singapur’da görüşemeyeceğini iletti.

Trump’ın Kim’le zirveyi erteleme kararı, Kuzey Kore’nin nükleer silah deneme sahasını yabancı gazetecilerin gözleri önünde imha ederek sözünü tuttuğu gün geldi.

Mektubunda zirveyi talep eden tarafın Kuzey Kore olduğunu aktaran Trump, kendisinin erteleme kararını ‘Kuzey Kore liderinin son açıklamalarında ABD’ye yönelik çok şiddetli öfke ve açık düşmanlık göstermesiyle’ gerekçelendirdi.

Trump, ”Uzun süredir planlanan görüşmenin, şu sıra, yapılmasının uygunsuz olacağını hissediyorum” diyerek şöyle devam etti:

”Dolayısıyla, lütfen, bu mektubu, Singapur zirvesinin her iki tarafın hayrına, ama dünyanın zararına şekilde vuku bulmayacak olmasının ulağı olarak kabul edin.”

ABD Başkanı, Kuzey Korelilerin nükleer kabiliyetleriyle övündüğünü dile getirip ”Ama bizimkiler o kadar muazzam ve güçlü ki, asla kullanmaya gerek olmasın diye tanrıya dua ediyorum” dedi.

Zirveyi kendisi ertelemesine rağmen suçu Kim’in üzerine yıkan Trump, Kuzey Kore liderine, ”Bu en önemli zirveyle ilgili fikrini değiştirmeniz halinde, bana yazmaktan ya da beni aramaktan çekinmeyin” diye seslendi.
ABD Başkanı, kendisinin zirveyi ertelemesinin sonuçlarıyla ilgili ”Dünya ve bilhassa Kuzey Kore kalıcı barış, kalıcı refah ve zenginlik için büyük bir fırsatı kaçırdı. Bu kaçırılmış fırsat gerçekten de tarihte üzücü bir an oluşturuyor” değerlendirmesini yaptı.

Daha önce bir dizi uluslararası ticaret anlaşmasından, BM’nin inisiyatifindeki Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmiş olan Trump’ın BM kararlarına rağmen Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıyıp ABD’nin Kudüs Büyükelçiliğini açması ve İran’la nükleer anlaşmadan çekilmesi uluslararası şok dalgaları yarattı.
Bunların üzerine kendi ilan ettiği Kuzey Kore zirvesinden de çekilmesi, Trump döneminde ABD’yi uluslararası toplumun en güvenilmez üyesi haline getirdi. Nitekim Kim’le görüşüp barış süreci anlaşmasına imza atmış olan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in sözcüsünden şu tepki geldi: ”Başkan Trump’ın tam olarak ne demek istediğine bir anlam vermeye çalışıyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.