İranlı diplomat Seferi: Batı, İran ve Çin anlaşmasından kaygılı

  • 31 Mart 2021
  • 3.861 kez görüntülendi.
İranlı diplomat Seferi: Batı, İran ve Çin anlaşmasından kaygılı

İran’ın eski Çin büyükelçisi Mehdi Seferi, Batı’nın İran’la ilgili planları kesin hezimete uğramasından sonra şimdi İran ve Çin arasında imzalanan 25 yıllık stratejik anlaşmaya yönelik provokasyonları şiddetlendiğini belirtti.

Salı günü bir TV programında konu hakkında açıklama yapan eski büyükelçi Seferi, Batı dünyası İran ve Çin arasında imzalanan 25 yıllık anlaşmadan kaygı duymaya başladığını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti’nin gücü başka ülkelerce bilindiğini kaydeden Seferi, Çin güçlü bir ortak aradığını, İran bu bağlamda Çin açısından bu rolü ifa edebileceğini vurguladı.

İran ve Çin arasında imzalanan bu belge daha ileriki anlaşmaların temelini oluşturacağını belirten Seferi, hiç bir ülke Çin ile ticarette dengesizlik yaşamadığını, fakat İran ve Çin arasındaki ticari denge İran’dan yana 60 milyar dolar ağır bastığını, bunun sebebi ise İran’ın enerji kapasitesi olduğunu ifade etti.

İranlı diplomat Seferi ayrıca, İran ve Çin turizm alanında da büyük kapasitelere sahip olan iki ülke olduğunu, İran’ın petro-kimya ürünlerinin en önemli hedef piyasası Çin piyasası olduğunu, bu alanda işbirliği her iki ülkenin çıkarlarını karşıladığını kaydetti.

İran İslam Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti Cumartesi günü akşam saatlerinde iki ülke arasında 25 yıllık işbirliğini öngören belgeyi imzaladı.

Söz konusu belge iki ülkenin Dışişleri Bakanları Muhammed Cevad Zarif ve Vang Yi tarafından imzalandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.