İranlı ve Türk uzmanlar, Tahran’da biraraya geldi

  • 25 Şubat 2017
  • 1.192 kez görüntülendi.
İranlı ve Türk uzmanlar, Tahran’da biraraya geldi

Türkiye merkezi İran Araştırmaları Merkezi ve İran Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Uluslararası Araştırmalar Ofisi “İran ile Türkiye Aynı Teknede” konulu oturumda ilk kez biraraya geldiler.

Tahran’da düzenlenen oturuma İranlı ve Türk uzmanlar katılarak, ikili ilişkileri geliştirme yollarını ele aldılar.

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Tahiriyan Fert Cuma günü bu bağlamda yaptığı açıklamada, bu özel oturumda İranlı uzmanlar ve araştırmacılar ile Türk heyeti üyeleri iki ayrı çalışma grubu halinde toplanarak, iki ülkeyi ilgilendiren konular ve ikili münasebetleri masaya yatırdıklarını belirtti.

Tahiriyan Ferd, İranlı ve Türk uzmanların bu otrumda, ikili sorunların çoğunun gerçek dışı ve iki ülkenin bölgedeki anlaşmazlıklarından kaynaklanan yanlış anlamalara dayalı olduğu kanaatine vardıklarını ifade etti.

Büyükelçi Tahiriyan Fert, İran ve Türkiye’nin bölgedeki anlaşmazlıkların çözümünde diğer aktörlerden daha fazla etkin ve yetkin olabildiğini belirterek, bölgese anlaşmazlıkların çözümünün de ikili ilişkilerde yapıcı işbirliğine bağlı olduğunu, bu yüzden bu ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İran’ın Ankara Büyükelçisi Tahiriyan Fert sözlerinin devamında, “İran-Türkiye Aynı Teknede” konulu oturuma katılanların, iki ülkenin ortak tehditleri ve kaderine göre, adeta aynı teknede yer aldıklarından ve her hangisi tarafından kazan-kaybet oyunun imkansız olduğundan, iki tarafın medyasının karşı tarafın toprağında faaliyet zeminin sağlanmasının mevcut durumdan çıkış için gerekli olduğunun altını çizdi.

Bundan önce da Türkiye merkezli İran Araştırmaları Merkezi İRAM Başkanı Ahmet Uysal ve beraberindeki heyet, İran Dışişleri Bakanı Eğitim ve Araştırma Yardımcısı Seyyid Muhammed Kazım Seccadpur ile bir araya gelerek, İran ile Türkiye münasebetlerini geliştirme yollarını, düşünce kuruluşları arasında işbirliği, münasebetlerin geliştirilmesi için trak 2 diplomasisi, iki ülke düşünürlerinin biraraya gelmesi ve ortak oturumların düzenlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Türk heyeti, İran ziyareti sırasında, Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezi’ni ziyaret ederek, merkezin başkanı ve yardımcıları ile görüşmelerde bulundu.

Türkiye merkezli İran Araştırmaları Merkezi, İran üzerinde araştırmalar yapılan bir kuruluş olarak bu yılın yaz aylarında kuruldu.

Türk uzmanlar, İRAM kurulmasını, İran kültürü, politikası ve ekonomisinin Türkiye için önemi gösterdiğini bildiriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.