Isesco: İsrail Filistinlilere karşı savaş suçu işlemiştir

  • 08 Nisan 2018
  • 1.035 kez görüntülendi.
Isesco: İsrail Filistinlilere karşı savaş suçu işlemiştir

İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), İsrail güçlerinin, Gazze-İsrail sınırındaki gösterilere katılan Filistinlilere karşı zehirli gaz ve gerçek mermi kullanarak savaş suçu işlediğini belirtti.

Filistin Enformasyon merkezinin bildirdiğine göre İslam İşbirliği Teşkilatına bağlı ISESCO tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Filistinlilere yönelik saldırıları kınandı.

Açıklamada, “Ä°srail güçlerinin, meÅŸru haklarını talep eden savunmasız Filistinlilere zehirli gaz ve mermi ile karşılık vermesi savaÅŸ suçudur. Filistinlileri kasten öldürme ve yaralama insanlığa karşı suçtur.” ifadesine yer verildi.

Filistinli gazeteci Yasir Murteca’nın görevini yaptığı sırada ÅŸehit edilmesinde kınandığı açıklamada, uluslararası örgütler, Filistin halkına yönelik bu saldırıları kınamaya çaÄŸrıldı.

Gösterilerin baÅŸladığı 30 Mart’tan bu yana 31 Filistinli Ä°srail keskin niÅŸancılarının açtığı ateÅŸ sonucu ÅŸehit olmuÅŸtu.

Filistinliler, Toprak Günü’nün 42’nci yılı kapsamında geçen hafta cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Åžeridi’nin Ä°srail sınırında barışçıl eylemler düzenliyor. Ä°srail askerleri ise “sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateÅŸ açıyor.

Filistinliler “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı altında baÅŸlattıkları barışçıl gösterilerine 6 hafta devam etmeyi planlıyor. Gösterilerin 6 hafta sürmesinin bir sebebi de bu tarihte ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliÄŸini Kudüs’e taşıyacağını açıklaması olarak gösteriliyor.

Ä°srail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaÅŸayan Ä°srail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

“Toprak Günü” olarak anılan bu olay, Ä°srail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiÄŸi direniÅŸin simgesi olarak görülüyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.