İşgal Topraklarında Netanyahu Aleyhinde Protesto Gösterileri Devam Ediyor

  • 13 Temmuz 2020
  • 518 kez görüntülendi.
İşgal Topraklarında Netanyahu Aleyhinde Protesto Gösterileri Devam Ediyor

İşgal altındaki topraklar son 2 ay içerisinde bir kez daha Benyamin Netanyahu kabinesi aleyhinde halk protestolarına sahne oldu. 11 Temmuz Netanyahu aleyhinde düzenlenen protesto gösterilerine Telaviv sakinlerinden yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Siyonist Rejim başbakanı Benyamin Netanyahu  geçen 17 Mayıs’ta  Siyonist Rejim İsrail’in yeni kabinesini sonunda üç parlamento seçimlerinin ardından  koalisyon hükümeti çerçevesinde Benny Gantz ile beraber kurdu.

Netanyahu’nun  kabinesi  iç kenetlenmeden uzak ve kabine üyelerinin özellikle de başbakana güven duymaması sorunları ile karşılaştı. Çünkü   bu kabine taahhüt çerçevesinde değil  zoraki olarak  kurulmuştu.

Kabinenin kurulmasındaki  zoraki durum ise partilerin  seçimlerde oyların  yüzde 50 artı biri kazanamaması ve hep ağır masraflı  parlamento seçimlerinin  tekrarlanmasından kaynaklanıyordu.  Sonunda ise bu durum Netanyahu ve Benny Gantz’ı kapsamlı  kabineyi kurmaya yöneltti.

Bu anlaşma ve koalisyon hükümet kurma siyaseti geçici olarak işgal altındaki topraklarda siyasi çıkmazı sonlandırmasına rağmen  ancak yeni kabine  başka önemli sorunlar ile karşı  karşıya kaldı . Koronavirüs salgının ortaya çıkması ve ekonomik sorunların devam etmesi  şimdi de Netanyahu kabinesi aleyhinde protesto gösterilerinin   başlamasına neden oldu.

Benyamin Netanyahu kabinesinin  koronavirüs ile mücadeledeki  başarısızlığı  bu gösterilerin düzenlenmesinin nedenlerinden biridir. World Meter istatistik merkezinin raporuna göre  şimdiye dek  38 bin kişi işgal altındaki topraklarda koronavirüse yakalanmış ve  350’iyi aşkın kişi de  bu hastalıktan dolayı hayatlarını kaybetmişlerdir.  Buna rağmen  Netanyahu’yu eleştirenler  koroanvirüse yakalanan ve bu hastalıktan ölenlerin sayısının resmi rakamlardan kat kat daha fazla olduğunu düşünüyorlar.

Uygun olmayan ekonomik şartlar da işgal altındaki gösterilerin şekillenmesinin bir başka nedenlerinden sayılır.  Kimi istatistikler ve yapılan anketler de   İsrail’de işsizliğin arttığını öyle ki yüzde 26’lara ulaştığını gösteriyor.  Daha önce ise Siyonist Rejim İsrail  ekonomi bakanlığı   bu rejimin  Mart ayının başından Mayıs ayına kadar  1.5 milyon kadar işsizlik  sigortası talebi aldığını belirtmişti.  Ayrıca işgal altında yaşayanların yüzde 21’i de   Koronavirüs salgınının yayılmasının ardından  evlerini kaybedip  ebeveynlerinin  evlerine geri dönmek zorunda kaldılar.

Benyamin Netanyahu’nun  mali yolsuzlukları da  işgal altındaki topraklarda süren protesto gösterilerinin bir başka nedenidir.  Netanyahu dört yolsuzluk dosyası ile suçlanmaktadır. Ancak  İsrail başbakanı Netanyahu  lobi ve baskı ile  mahkeme duruşmalarını erteleyip sonunda da kabineyi kurabildi ve siyasi  dokunulmazlıktan yararlanarak  ithamlardan şimdilik kurtuldu.  Buna rağmen   bu durum  İsrail halkının Netanyahu yolsuzluk dosyalarına göz yummasına neden olmadı.  Bu doğrultuda  düzenlenen  protesto gösterilerinde protestocular  ” Rüşvet, dolandırıcılık ve emanete ihanet ” yazılı pankartları ile   Netanyahu’nun  mali yolsuzluğu ile mücadele edilmesini de haykırdılar.

Burada önemli olan mesele ise,  Siyonist Rejim elebaşısı Benyamin Netanyahu ve  kabinesinin  işgal altındaki topraklarda en bariz sorunlar sayılan ekonomik ve sağlık sorunlarının yerine  Filistin topraklarını işgal etmeye odaklanmalarıdır. Şimdi de Siyonist Rejim kabinesi  Batı Şeria’nın bazı bölümlerini de işgal topraklarına ilhak etmek istiyor.  Bunun yanı sıra Binyamin Netanyhu koalisyon kabinesi yapısındaki ihtilaflardan ve ilhak projesinden yararlanarak iktidardaki  varlığını  daha da kalıcı kılmak istiyor. Bu doğrultuda kimi Siyonist Rejim kaynakları Benyamin Netanyahu’nun koalisyonundaki ortağı Mavi-Beyaz koalisyonunun lideri aynı zamanda Siyonist Rejim İsrail’in savaş bakanı  Benny Gantz’ın başbakan aleyhindeki protesto gösterilerini desteklediğini  bildirdiler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.