IŞİD’in şehid ettiği Suriyeli arkeolog: Burada doğdum, burada öleceğim!

  • 22 Ağustos 2015
  • 902 kez görüntülendi.
IŞİD’in şehid ettiği Suriyeli arkeolog: Burada doğdum, burada öleceğim!

IŞİD’in kafasını keserek öldürdüğü 82 yaşındaki arkeologun, kaçma şansı varken, “Burada doğdum, burada öleceğim” diyerek Palmira’da kaldığı ortaya çıktı.

Palmira Antik Kenti’nin zenginliklerinin ortaya çıkmasında büyük emeği olan 82 yaşındaki Halid Esad, iki gün önce IŞİD tarafından katledilmişti.

Channel 4’dan Alex Thomson, bu deneyimli ve birikimli bilim insanının bilinmeyen yönlerini anlatan bir yazı kaleme aldı.

Suriye Antik Eserler Dairesi Direktörü Mamun Abdülkerim, Esad’ı 80’li yıllarda ünlü gözlüğüyle hatırlıyor. Abdülkerim, IŞİD Palmira’ya yaklaşınca ona kaçması için yalvardığını, ancak şu yanıtı aldığını söylüyor: “Burada doğdum, burada öleceğim!”

Esad’la daha önce röportaj yapan bir Suriyeli, onun Palmira’daki Roma eserlerinin her birine çocuğuymuş gibi davrandığını aktarıyor. “Her sütundaki tek bir çiziği ve tüm tarihini biliyordu” diyor.

Halid Esad’ın, antik eserler hakkında bilgi almak için IŞİD tarafından işkenceye uğradığı, ancak Esad’ın konuşmadığı iddia ediliyor.

Esad’ın başından ayrı gövdesi antik kentte teşhir edilirken, başı da tarihini çok iyi bildiği bir sütunun üzerine koyuluyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.