İslam dünyası savaşmak değil kalkınmak için koalisyon kurmalı

  • 20 Ocak 2016
  • 1.113 kez görüntülendi.
İslam dünyası savaşmak değil kalkınmak için koalisyon kurmalı

Tahran, 20 Ocak 2016 – İran cumhurbaşkanı Ruhani, Pakistan ile ilişkileri geliştirmek için bütün potansiyellerden istifade edilmesi gerektiğini ifade ederek, İslam dünyası ve bölge şartlarının, İslam dünyasında savaş değil kalkınma ortamı için koalisyon kurmayı gerektirdiğini söyledi.

Kaynakların bildirdiğine göre, İran cumhurbaşkanı Ruhani, dün Tahran’da Pakistan başbakanı Muhammed Nevaz Şerif ile görüşmesinde, iki ülke ilişkilerinin her zaman kendine özgü özelliklere sahip olduğunu ve iki ülke halklarının yakın ilişkiler içinde olduğunu belirterek; İran ve 5+1 grubu arasında varılan nükleer anlaşmayla İran’ın dünya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesine vesile olacağını söyledi.

Ruhani, nükleer müzakereler ve nükleer anlaşma KOEP’in, bölgesel sorunların çözümü ve işbirliğinin geliştirilmesi için bir model olabileceği ümidini dile getirerek; İran’a yönelik yaptırımların kalkmasından sonra Pakistan ile de ilişkilerin gelişmesini temenni ettiklerini ve iki ülke arasında ticaret hacminin yıllık 5 milyar dolara yükselmesini arzuladıklarını ve iki ülke işbirliğiyle bölgesel sorunların çözümü için de çaba gösterilmesi gereğinin altını çizdi.

İran cumhurbaşkanı Ruhani, İran’ın başta komşuları olmak üzere dünya ülkeleriyle teamüle dayalı bir siyaset izlediklerini ve bu arada terörizm ile mücadelede işbirliği isteyen ülkelere İran’ın olumlu cevap vereceğini söyledi.

Ruhani, İslam dünyası ve bölge şartlarının, İslam dünyasında savaş değil kalkınma ortamı için koalisyon kurmayı gerektirdiğini söyledi.

Sözkonusu görüşmede Pakistan başbakanı da, iki ülke arasında dostane ilişkilerin olduğunu belirterek, İran ile ilişkilerin Pakistan için her zaman gurur verici olduğunu dile getirdi ve iki ülke ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Pakistan başbakanı, nükleer anlaşmadan dolayı tebriklerini bildirirken, nükleer müzakerelerin yürütülmesinde İran’ın çok önemli bir yönetim sergilediğini belirterek, İran’ın nükleer müzakereler sürecindeki hareketinin takdire şayan olduğunu söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.