İslam İşbirliği Teşkilatı, Myanmar müslümanlarının durumunu inceleyecek

  • 12 Ocak 2017
  • 1.096 kez görüntülendi.
İslam İşbirliği Teşkilatı, Myanmar müslümanlarının durumunu inceleyecek

Malezya yetkililerinden biri dün yaptığı açıklamada, Ä°slam Ãœlkeleri Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı Ä°Ä°T DışiÅŸleri bakanlarının önümüzdeki hafta Kualalampur’da bir araya gelerek Myanmar müslümanlarının mevcut durumunu masaya yatıracaklarını bildirdi.

Presstv’nin verdiÄŸi habere göre bu oturum 19 Ocak tarihinde Malezya baÅŸbakanı düzenlenecek.

Malezya başbakanı son dönemde dünya toplumuna çağrıda bulunarak Myanmar müslümanlarına yönelik sürdürülen soy kırımın engellenmesini istemişti.

Malezya ayrıca geçen yıl Kasım ayında Myanmar’da müslümanlara karşı sürdürülen soy kırımı protesto amacıyla bu ülkedeki elçisini geri çekmiÅŸti.
Myanmar’ın Kuala Lumpur BüyükelçiliÄŸi, ülkede 100 bini kaçak olmak üzere 400 bin civarında Myanmarlı işçi bulunduÄŸunu açıklamıştı.

Malezya’nın baÅŸkenti Kuala Lumpur’da, Myanmar’ın Arakan eyaletinde yaÅŸanan ÅŸiddet olaylarına tepki göstermek üzere BaÅŸbakan Necip Rezak’ın da katılımıyla protesto düzenlenmiÅŸti. Necip, burada yaptığı konuÅŸmada, Myanmar hükümetine Arakanlılara yönelik soykırımın bir an önce sonlandırılması çaÄŸrısında bulunmuÅŸ, Myanmar DışiÅŸleri Bakanı ve Devlet BaÅŸkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii’ye seslenerek “Yeter artık Arakanlıların yaÅŸadıkları.” ifadesini kullanmıştı.

Myanmar devlet baÅŸkanlığı ofisinden yapılan açıklamada ise Necip Rezak’ın Arakan’a destek gösterisinde yer almasının Myanmar’ın iç iÅŸlerine müdahale olduÄŸu, bunun GüneydoÄŸu Asya Uluslar BirliÄŸi (ASEAN) sözleÅŸmesindeki ilgili maddeyle çeliÅŸtiÄŸi savunulmuÅŸtu.

Arakan eyaletinde son aylarda yaşanan şiddet olayları, nüfusunun çoğu Müslüman olan Malezya ve Endonezya başta olmak üzere ASEAN üyesi devletlerde endişeye yol açmıştı.

Arakan’da 9 Ekim’de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiÅŸ, 13’ü güvenlik görevlisi 29 kiÅŸi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilerek operasyon baÅŸlatılmıştı. Operasyonlarda 17’si asker ve 76’sı “saldırgan” 93 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 575 kiÅŸi gözaltına alınmıştı.

Arakanlı Müslümanlar dayanışma grupları, operasyonların baÅŸlamasından bu yana eyalette 400 Müslüman’ın öldürüldüğünü ileri sürerken Myanmar hükümeti ölü sayısını 86 olarak açıklamıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.