İslami inkılap, Kuran’ı terbiye, aile yapısının güçlenmesi ve Müslüman kadının konumu

  • 03 Şubat 2018
  • 1.116 kez görüntülendi.
İslami  inkılap,  Kuran’ı terbiye,  aile yapısının güçlenmesi ve Müslüman kadının konumu

İran’da İslam inkılabı sayesinde yaşanan en önemli gelişmelerden biri, aileyi güçlendirecek en önemli eksenlerden biri olan kadınların konumu  ve rolünün yücelmesidir.

İslam açısından  kadın yüce insani değerler ve keramete sahiptir ve aile ile toplumun temel taşı sayılır. Buna göre İran İslam Cumhuriyeti nizamında kadının aile ve toplumdaki konumu ve şanı, önemli oranda dikkate alınmıştır.

İslam inkılabı rehberi açısından aile, toplumun temel hücresi sayılıyor ve eğer bu hücre sağlıklı olursa toplum da sağlıklı olacaktır. Ayetullah Hamenei ilamı toplumun ilerlemesinin, sağlıklı ve  coşkulu  aileden yararlanılmaması durumunda imkânsız olduğu kanaatindedir.  Bu bağlamda  aile ve İslami yaşam tarzının önemi ve konumu defalarca İslam inkılabı rehberi tarafından önemle vurgulanmıştır

Sosyologlara göre yaşam tarzı,  insan Yaşam tarzını etkileyen birçok sebebin bir araya gelmesinden ortaya çıkıyor. Bu sebepten dolayı İslam inkılabı rehberi İmam seyyid Ali Hamenei ölçülerinde,  kimlik, değerler, eğitim düzeni, dil, edebiyat, sanat, aile ve bireysel ekonomi düzeni, beslenme, Medya ve sosyal siyasi düzene bakış açısı gibi Yaşam tarzını etkileyen etkenler, dini ve İslami konularla yorulmuştur.

İslam cumhuriyeti kurucusu rahmetli İmam Humeyni –ra-  toplumda kadının  İslam açısındaki konumu  hakkında şöyle  buyuruyor:  Biz kadının Yüce insani makama ulaşmasını istiyoruz.  Kadınlar da erkekler gibi gelecek İslami toplumun inşasında ortaktırlar,  onlar oy kullanma ve oy alma hakkına sahiptirler.

Bu konular İran İslam Cumhuriyeti Anayasası’nda da dikkate alınarak vurgulanmıştır.  Nitekim anayasanın 3. Maddesinde,  İran İslam Cumhuriyeti nizamı,  ister kız ister erkek toplumun tüm fertlerinin haklarını koruma,  herkese adil yargılanma güvenini oluşturma ve yasalara karşı eşit olmasını sağlamakla mükellef kılınmıştır.  Bu maddede kadınların bizzat kendilerinin siyasi, ekonomi, sosyal ve kültürel kaderlerini belirlenmede  ortak olduklarına işaret ediliyor ve kadın, erkek toplumun tüm kesimleri için eğitim ve öğretim,  yüksek öğrenim  hakkının  sağlanması, hükümetin görevleri arasında yer almıştır.

Anayasanın 10. Maddesi  ayrıca 21. maddesi aile ve kadın hakları ile ilgilidir;  bu maddelerde hükümet, Kadın haklarını İslami diğerlere  göre garanti etmekle görevlidir.

Anayasada kadına  tanınan konuma göre İran İslam Cumhuriyeti nizamında kadınların  sorumlulukları ve hukuk genelgesi onaylanmıştır;  bu da İran İslam Cumhuriyeti nizamında kadının konumunu uluslararası toplumlarda  açıklayabilir.

İranlı kadınlar İslam inkılabının zafere ulaşmasındaki tüm zaman kesitlerinde, ailedeki tüm sorumluluklarına ilaveten, toplumun tüm sosyal, siyasi,  ekonomik ve kültürel alanlarında hazır bulunarak önemli ve etkili görevler üstlenebileceklerini ispatlamıştırlar.  Üstelik onların dini inançları onların sosyal faaliyetlere katılmalarına engel olmazken kendi iffetlerini ve dinlerini koruyarak kutsal savunma dönemleri gibi hassas zaman kesitlerinde hamaset yaratabileceklerini tüm dünyaya ispatladılar. Nitekim İran İslam Cumhuriyeti nizamında toplumun tüm kesitlerinde kadınlar önemli görevler üstlenirken devlet arkalarında hassas ve bir o kadar ciddi görevlerde kabiliyetlerini ve becerilerini sergilemişlerdir. Hali hazırda İranlı kadınlar kendi kadın temsilcilerini milletvekili olarak mecliste görev almalarını, kullandıkları oylarla sağlarken; cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık ve büyükelçilik gibi önemli konumlarda görev yapmaktadırlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.