İslami İran: Yaptırım altında ABD ile müzakere anlamsızdır

  • 12 Eylül 2019
  • 1.597 kez görüntülendi.
İslami İran: Yaptırım altında ABD ile müzakere anlamsızdır

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün akşam Fransız mevkidaşı Emmaneul Macron ile telefonla yaptığı görüşmede, yaptırımlar ve ambargo altında ABD ile müzakerenin bir anlamı olmadığını belirtti. ABD Başkanı Donald Trump dahil üst düzey Amerikan yetkilileri son haftalarda defalarca İran ile müzakereye hazır olduklarını ileri sürmüşlerdir.

Bu bağlamda son alarak Trump gazetecilere yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile BM Genel kurul Toplantısı’nın kulisinde görüşebileceğini ifade ederek, İran’ın ABD ile müzakere ve anlaşma yapmak istediğini iddia etti.
Amerikan yetkilileri bir yandan İran ile müzakere için hazır olduklarını ilan ederken diğer yandan İran milletini hedef alan zalimce illegal yaptırımlarına devam ediyor. Başka bir deyiş ABD, İran’a karşı havuç-sopa politikasını yürütürken İran ile müzakere açıklamalarında bulunuyor.
ABD Başkanı Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’a yönelik azami baskı politikasından söz edip, en son yine Devrim Muhafızları’nın bazı yetkililerini yaptırım listesine alırken, Fars Körfezi’nde gerilimi tırmandırdığı bir sırada, İran’a yönelik müzakere çağrılarının hiç gerçekçi ve samimi olmadığı anlaşıyor.
Son sıralarda ABD Başkanı Donald Trump, İran ile düşmanlığıyla bilinen ve B-Takımı üyelerinden John Bolton’u Ulusal Danışmanlık görevinden uzaklaştırarak, dış politikasında kısmen yumuşamaya gideceği sinyalini verse de Tahran, ABD’nin politikasında pek bir değişiklik olacağına inanmıyor.
Bu bağlamda İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani son aylarda kaçıncı kez Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede yaptırımlar ve baskı altında ABD ile müzakere yapmanın bir anlam ve değeri olmadığını vurguladı.
Daha önce de İran yetkilileri, ABD’den her şeyden önce tek taraflı ve yasadışı olarak çekildiği çok taraflı nükleer anlaşmaya geri dönmesini ve İran’a yönelik zalimce yaptırımlarını kaldırmasını istemişti.
ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve anlaşmanın Avrupalı taraflarının da kendi yükümlülüklerini yerine getirmemesinin ardından, İran İslam Cumhuriyeti nükleer anlaşmayı himaye etme adına nükleer yükümlülüklerini hafifletme bağlamında, attığı 3 adımla karşı tarafları uyarmaya çalışmıştır.
Tahran, karşı tarafların kendi yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde İran’ın bu adımlarından döneceğini de deklare etmiştir.
Nitekim Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Avrupa ile varılan anlaşmalar nihaileşirse nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerimize dönmeye hazırız ve İran ile 5+1 toplantısı da sadece ambargoların kalktığı zaman mümkün olabilir.” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanının çabalarına teşekkür eden Ruhani, İran’ın KOEP çerçevesinde taahhütlerini azalttığı 3. Adımına işaretle, “İran’ın 3. Adımı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetimindedir ve aynı anda bu adımdan geri dönme imkanı vardır.” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı da görüşmede Amerikan yetkililerle yaptıkları öneri çerçevesinde müzakerelerine değinerek, ülkesinin bu husustaki çabalarına devam ettiğini söyledi.
Genel olarak, İran İslam Cumhuriyeti, UAEA’nın defalarca yayınladığı raporlarına yansıttığı gibi, kendi nükleer yükümlülüklerini yerine getirdiği için karşı taraflardan özellikle Avrupalılardan nükleer anlaşma çerçevesinde kendi yükümlülüklerini yerine getirmelerini ve İran’ın ekonomik menfaatlerinin temin edilmesini istiyor. Aksi takdirde Tahran, yükümlülüklerini hafifletmeye devam edecek.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Macron ile telefon görüşmesinde bildirdiği gibi, karşı tarafların nükleer anlaşma çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde İran attığı adımlarından vazgeçecek, fakat yaptırımlar devam ederken ABD ile herhangi bir müzakerenin de hiçbir anlamı olmadığı için böyle bir şeyin asla imkanı bulunmuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.