İslami İran yetkililerinden Myanmar açıklamaları

  • 10 Eylül 2017
  • 1.236 kez görüntülendi.
İslami İran yetkililerinden Myanmar açıklamaları

İran İslam Cumhuriyeti’nin üst düzey yetkilileri, İslam dünyasını, Myanmar’da Müslümanlar’a yönelik işlenen cinayetler ve saldırıların durdurulması için hareket geçmeye ve Myanmarlı Müslümanlar’a yardıma çağırdı.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Kazakistan’ın başkenti Astana’da katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, İslam dünyasının mevcut sorun ve sıkıntılarına dikkat çekerek, Filistin halkına yönelik Siyonistlerin cinayetlerinin sürmesi, Myanmar’da Rohingya Müslümanları’na yönelik radikallerin cinayetleri, Suriye ve Irak’taki radikal grupların insanlık dışı girişimleri, Yemen halkına yönelik askeri girişimlerin sürmesine temasla, İslam ümmetinin birlik ve dayanışmasına her zamankinden ziyade ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, İslam ülkeleri liderlerinin Kazakistan’da bilim ve teknoloji konferansının kulisinde Myanmarlı Müslümanlara yönelik cinayetleri ele alındığına işaretle, ”son günlerde İslam ülkeleri dışişleri bakanlarıyla yaptıkları görüşmelerde Myanmarlı müslümanlar aleyhindeki cinayetlerin İslam ülkeleri liderlerinin oturumunda ele alınmasının kararlaştırıldığını’ söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, İran’ın Astana’daki oturumda Myanmarlı Müslümanlar aleyhinde cinayetlerin ele alınması için oturum düzenlenmesini ta başından beri takip ettiğini belirterek, ”ev sahibi Kazakistan  ve İslam ülkeleri toplantısının başkanı Türkiye gibi Kazakistan’a katılan ülkelerin  teklifleriyle Myanmarlı Müslümanların durumunun oturumda ele alınmasının kararlaştırıldığını’ söyledi.

Zarif, İran İslam Cumhuriyetinin İslam ülkelerinin  Myanmarlı Müslümanlara yönelik  cinayetler karşısında ortak bir tutum sergilemeleri için  çaba göstereceğini söyledi.

Dünya İslami Uyanış Kurultayı Genel Sekreteri Ali Ekber Velayeti de, Myanmarlı Müslümanlara yönelik cinayeti kınarken, ”siyonist rejimin planının Myanmarlı müslümanlara yönelik cinayetinlerin örgütlü olduğunu gösterdiğini’ söyledi.

Velayeti, yayınladığı bildiride, ”siyonist rejimin zalim çehresini, çocuk katilliğini, zulmün yayılması ve çocuklara, yaşlılara ve yönelik cinayet içerikli kirli çehresini temizlemek ve sansürlemek için  Myanmar hükümetiyle  günahsız insanların dehşet verici bir şekilde katledilmesi ve bunların örgütlü bir şekilde yapılmasının siyonist rejimin bir planını gösterdiğini söyledi.

Velayeti, şahsiyetlerden, önde gelenlerden, gruplardan, partilerden,  İslam dünyası hükümetleri ve hareketlerinden ve aynı zamanda  BM genel sekreterinden, insan hakları kuruluşundan bütün imkanlarla  Myanmar hükümetine  baskı yapılması ve Myanmarlı Müslümanlar aleyhinde cinayetlerin önlenmesini istedi.

Bu arada dün Cuma namazının ardından başkent Tahran başta olmak üzere İran’ın bazı kentlerinde Myanmarlı Müslümanlar’a destek gösterisi düzenlendi.

Eyleme katılan İran vatandaşları, Myanmar’da Rohingya Müslümanlar’ına yönelik işlenen cinayetler ve saldırıları kınadılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.