İslami İran’dan Pompeo’nun müdahaleci açıklamasına tepki

  • 01 Ocak 2020
  • 538 kez görüntülendi.
İslami İran’dan Pompeo’nun müdahaleci açıklamasına tepki

Anayasayı kollama ve koruma konseyi Sözcüsü Abbasali Kehdühai, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İslami Şura Meclisi seçimleri adaylarının salahiyetlerinin incelenme süreciyle ilgili müdahaleci açıklamasına gösterdiği tepkide, Pompeo asıl ABD seçimlerinde kaç kişinin salahiyeti parti içi diktatörlük tarafından reddedildiğini açıklaması gerektiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı Pompeo twitter hesabında müdahaleci açıklamasında, İran’da İslami Şura Meclisi seçimleri iki ay sonra düzenleneceği bir sırada İran nizamı şimdiden bin adayın salahiyetini reddederek seçimlere hile karıştırdığını iddia etti.

Pompeo’nun iddiasına twitter hesabında cevap veren Anayasayı kollama ve koruma konseyi Sözcüsü Abbasali Kehdühai, Amerika’da hangi bağımsız aday iki partinin görüşü olmaksızın kayıt yaptırmış veya her sandalye karşılığında kaç bağımsız aday söz konusu olmuştur? dedi.

İran İslam Cumhuriyeti’nde anayasa çerçevesinde düzenlenen seçimlerin belli süreci ve merhaleleri vardır. Buna göre İçişleri Bakanlığı İslami Şura Meclisi seçimlerini düzenleyen yetkili kurum olarak adayların salahiyetini inceliyor, Anayasayı kollama ve koruma konseyi de bu süreci gözetliyor.

İran’da 11. dönem İslami Şura Meclisi seçimleri 290 milletvekilini belirlemek üzere 21 Şubat 2020 tarihinde düzenleniyor. Aynı günde 5. Bilgeler Meclisi ara seçimleri de gerçekleşiyor.

Seçim komisyonu Başkanı Cemal Örf, İslami Şura Meclisi seçimlerine 16 bin 145 aday kayıt yaptırdığını açıkladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.