İsmail Heniyye ABD’yi Kudüs konusunda uyardı

  • 06 Aralık 2017
  • 1.131 kez görüntülendi.
İsmail Heniyye ABD’yi Kudüs konusunda uyardı

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, bölge liderleriyle görüşmeler yaparak, Amerika’nın Kudüs’ü başkent ilan etme ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma planının tehlikesine dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Heniyye’nin ofisinden yapılan ve Filistin Enformasyon Merkezi’ne de ulaşan açıklamada, Heniyye’nin Türkiye cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve Heniyye’nin görüşmede Kudüs’e yönelik tehlike hakkında bilgi verdiği ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin konuyu görüşmek üzere toplanması çağrısında bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada belirtildiğine göre, Kudüs konusunun ümmetin ortak konusu olduğunu belirten Heniyye, Amerika’nın tavrının “Yüzyılın Anlaşması” denilen planın parçası olabileceğini söyledi.

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump’ın, Filistin özerk yönetim lideri Mahmut Abbas’ı ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacağı konusunda bilgilendirdiği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı iddiaları ile başlayan diplomatik gerginlik tırmanıyor. Filistin haber ajansı Wafa’nın haberine göre Donald Trump, büyükelçiliğin Kudüs’e taşınacağı bilgisini Mahmut Abbas’a telefon görüşmesinde aktardı. Mahmut Abbas’ın sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Filistin lideri, bu kararın bölgenin ve dünyanın barış süreci, güvenliği ve istikrarı üzerinde ağır etkilere yol açabileceği konusunda Trump’ı uyardı” dedi.

Sözcü, Abbas’ın görüşmede, “Kudüs’ün doğusunun başkent olmadığı bir Filistin devletinin olmayacağını” söylediğini kaydederek Abbas’ın bu “kabul edilemez” adımı engellemek için dünya liderleri ile iletişim halinde kalacağını kaydetti.

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Brüksel’de yaptığı açıklamada, ABD’yi Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma konusunda uyardı. Brüksel’de ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la görüşen Mogherini, Kudüs’ün statüsünün müzakerelerin ardından açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD’yi Kudüs’ü başkent olarak tanımanın yol açabileceği sonuçlar konusunda uyardı. Gabriel, “Kudüs sorununun çözümü sadece taraflar arasındaki doğrudan görüşmelerle mümkün olabilir. Krizi tırmandıracak her şey, şu dönemde yapıcı olmaz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.