İstanbul Borç Batağında!

  • 26 Mart 2019
  • 3.548 kez görüntülendi.
İstanbul Borç Batağında!

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), seçim tanıtımlarında “bizim aşkımız” dediği İstanbul’u 22 milyar lira borçlandırdı. Belediyenin bankalar hariç hizmet kurumları İSKİ’ye 4.5 milyar lira, İGDAŞ’a da 1.9 milyar lira borcu var.

AKP’nin yerel seçim tanıtımlarında “bizim aşkımız” dediği İstanbul’u 22 milyar lira borçlandırdığı ortaya çıktı. İBB’nin bütçesi geçen yıl 3.7 milyar lira açık verdi. Halka hizmet etmesi için kurulan belediye iştiraklerinin parası İBB bütçesine aktarıldı. İBB’nin İSKİ’ye 4.5 milyar TL, İGDAŞ’a ise 1.95 milyar TL borcu var. İBB’nin borç ödemek için sattığı arsaların en dikkat çekeni ise Etiler’deki Polis Okulu arazisi oldu. 2 milyar 666 milyona satılan araziyi yine kendi iştiraki KİPTAŞ aldı.

Sözcü’nün haberine göre, AKP iktidarının, yerel seçimlerde büyük önem verdiği ve “bizim aşkımız” dediği İstanbul’u borca batırdığı ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) borçları 22 milyar liraya dayandı. İBB’nin bütçesi sadece 2018 yılında 3.7 milyar lira açık verdi. Halk tanzim kuyruklarında sıra beklerken, halka hizmet etmesi için kurulan belediye iştiraklerinin parası İBB bütçesine aktarıldı. Bununla da yetinmeyen İBB, Etiler Polis Okulu’nun da aralarında olduğu İstanbul’un birbirinden değerli arazilerini sattı. İBB Başkanlığı Meclis Denetim Komisyonu 2018 yılı gelir ve giderleri ile hesap ve işlemleri üzerine yaptığı incelemeleri tamamladı. Komisyon üyesi CHP’li Tarık Balyalı hazırlanan denetim raporuna muhalefet şerhi koydu. Balyalı’nın şerh raporu İBB’de 2018 yılında ortaya çıkan kara tabloyu gözler önüne serdi.

İBB’nin 2018 yılı gelir bütçesi 18 milyar 424 milyon 947 bin lira, gider bütçesi de 22 milyar 148 milyon 25 bin lira olarak kayıtlara geçti. İBB’nin 2018 yılı bütçe açığı ise 3 milyar 723 milyon 77 bin 536 TL. 2018 yılında borçların ve bütçe açıklarının hızla yükseldiği ve faiz giderlerinde ciddi artış yaşandığına dikkat çekilen şerh raporunda, belediyenin öz gelirlerindeki azalışa karşılık gayrimenkul satış gelirlerinde ciddi artış yaşandığı tespit edildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.