İstanbul’da Gerçekleşecek Olan Nükleer Müzakereler, 29 Ocak’ta Başlayacak…

  • 25 Ocak 2015
  • 760 kez görüntülendi.
İstanbul’da Gerçekleşecek Olan Nükleer Müzakereler, 29 Ocak’ta Başlayacak…

İran, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakan yardımcıları 29 Ocak’ta İstanbul’da nükleer müzakereler için bir araya gelecek.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Arakçi, İsviçre’nin Zürih kentinde ABD ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri ile yapılan nükleer müzakereler hakkında İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, görüşmelerin yapıcı geçtiğini söyledi.

Müzakere konularını “Karmaşık” olarak niteleyen Arakçi, bu yüzden kısa sürede sonuç almanın zor olduğunu ancak iki tarafın da ciddiyetle müzakereleri sürdürdüklerini kaydetti.

Arakçi, müzakerelerde artık ana konuları değil detayları konuştuklarını dile getirerek, “Müzakerelerde önemli konuları, özellikle uranyum zenginleştirme ve yaptırımların kaldırılması gibi karmaşık konuların detaylarını konuşmaya başladık” ifadelerini kullandı.

Nükleer müzakerelerin bir sonraki turunun İstanbul’da yapılacağını da bildiren Arakçi, İran, İngiltere, Fransa ve Almanya, dışişleri bakan yardımcılarının 29 Ocak’ta İstanbul’da bir araya geleceğini bildirdi.

Arakçi, İstanbul’daki müzakerelere İran adına, dışişleri bakan yardımcıları olarak kendisinin ve Mecid Taht Revançi’nin katılacağını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’nın oluşturduğu 5+1 grubu ve İran arasında yürütülen müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış ve müzakereler 1 Temmuz 2015’e kadar uzatılmıştı. Bu çerçevede 17 Aralık ve 18 Ocak’ta Cenevre’de yapılan görüşmelerden de yine bir sonuç çıkmamıştı.

Müzakereler kapsamında geçen hafta Cenevre ve Paris’te görüşmelerde bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, daha sonra İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında bir araya gelmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.