İtalya, Suudi Arabistan ve BAE’ye silah satışlarını askıya aldı

  • 27 Haziran 2019
  • 1.613 kez görüntülendi.
İtalya, Suudi Arabistan ve BAE’ye silah satışlarını askıya aldı

İtalyan parlamentosu dün Suudi Arabistan ve BAE’ye silah satışının durdurulmasını onayladı.

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı bildiride, İtalya’nın kararının olumlu bir gelişme olduğunu bildirirken, İtalya’nın bu kararı, Uluslararası Af Örgütü’nün Arabistan ve BAE’nin Yemen’de sivilleri katlettiğine dair raporu yayınlamasının ardından geldi.

Daha önce İtalya’da sivil toplum kuruluşları ve insan hakları yanlısı kuruluşlar, İtalya hükümetinden Arabistan ve BAE’ne silah satışının durdurulması için gösteriler yapmışlardı.

Bu arada İngiliz ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn, hükümete, mahkemenin Suudi Arabistan’a silah satışının yasal olmadığı yönündeki kararına itiraz etmeme çağrısı yaptı.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında yapılan haftalık Başbakana Sorular oturumunda konuşan İşçi Partisi lideri Corbyn, temyiz mahkemesinin Suudi Arabistan’a silah satışının yasal olmadığına hükmetmesinin, “Başbakan ve hükümet için bir uyanma çağrısı olması” gerektiğini söyledi.

İngiltere’nin Suudi Arabistan’a 4 milyar 500 milyon sterlini bulan meblağda silah sattığını ve bu silahların Yemen’de 200 binden fazla sivilin öldüğü savaşta kullanıldığını belirten Corbyn, “(Hükümet) Mahkemenin kararına itiraz etmek yerine, onu kabul etmeli ve Suudi Arabistan’a silah satmayı durdurmalıdır. Yemen’e barış getirmeli ve bu hayatları kurtarmalıdır.” diye konuştu.

İngiltere’nin diğer ülkeleri örnek almasını isteyen Corbyn, “Almanya bir AB üyesi ülke olarak Suudi Arabistan’a silah satışını yasakladı. Danimarka da öyle. ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi de silah ihracını yasaklamak için oy kullandı.” görüşünü dile getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.