Kasımi: ABD Nükleer Anlaşmadaki Yükümlülüklerini Yerine Getirmeli

  • 22 Ocak 2018
  • 911 kez görüntülendi.
Kasımi: ABD Nükleer Anlaşmadaki Yükümlülüklerini Yerine Getirmeli

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi bugün düzenlediği basın toplantısında; Dışişleri Bakanlığındaki değişikliklerden en önemli hedefin bölgesel ve uluslararası koşullarla Bakanlığı adapte ederek engelleri bertaraf etmek olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi sözlerinin başında, İran petrol tankeri Sanchi kazasında denizcilerin hayatını kaybetmesinden dolayı taziyede bulundu.

Kasımi; Süreyya adlı televizyon programındaki bir konu ile ilgili Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması hakkında, tartışma programında gündeme getirilen hususun nükleer anlaşmayı eleştirmek değil, ulusal çıkarlara aykırı olduğunu ifade ederek, muhteva olarak buna cevap verildiğini ifade etti.

Dışişleri Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Zarif’in Financial Times gazetesindeki makalesinde Bölgesel Diyalog Forumu kurulmasına ilişkin önerisine işaretle, ülkelerin güvenliğinin bölge güvenliğine bağlı olduğunu kaydetti.

Dışişleri Sözcüsü açıklamasının devamında Dışişleri Bakanlığı’nın nükleer anlaşmayı eleştirenlerle ile ilgili açıklaması hakkında; yanlış bir şey söylendiğinde şeffaflık yapmak gerekiyor olduğunu, açıklamanın metnin eleştiriye açık olduğunu söyledi.

Afrin operasyonu ve İran’ın tutumu ile ilgili olarak da Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü; Türkiye başta olmak üzere İran’ın komşularıyla münasebetleri ve görüşmelerinin cinsine ve Asta Sürecine göre; sürekli Türk dostlarıyla istişare halinde olduklarını ifade etti.

Afrin operasyonu ile ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’nın açıklama yaptığına dikkat çeken Kasımi; Suriye meselelerinin Suriye için önemli olduğunu ve dikkatle takip ettiklerini belirterek, bir an evvel bu durumun durdurulmasını ve Astana süreci çerçevesinde çabalarını sürdürmeleri gerektiğini düşündüğünü çünkü, bu durumun teröristlerin yeniden canlanmasına sebebiyet verebileceğini ki bunun da Suriye ve komşularının lehine olmadığını vurguladı.

Dışişleri Sözcüsü açıklamasında; Çin’de İran vatandaşlarının bankacılık sorunları ile ilgili son bir iki haftada iyi açılımların olduğunu belirterek, diğer sorunların da kısa sürede çözümlenmesini temenni etti.

Almanya, İngiltere ve Fransa’nın İran’a yönelik yeni yaptırımları konusunun sadece basın ortamında dillendirilen bir konu olduğunu, bu ülkelerden bu yönde bir sinyal almadıklarını belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı’nın Tahran’a yapacağı ziyaretinin gündeminin kesinleşmediğini, ancak ikili ve bölgesel konuların ele alınacağını söyleyen Kasımi; düşmanların İran ile Avrupa ilişkilerinde gerilim ve sorun çıkarmaya çalıştığını kaydetti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Tahran ziyaretini yapıcı niteleyen Dışişleri Sözcüsü; IKBY ile münasebetlerin yeni olmadığını ve iyi ilişkilerinin olduğunu ve birleşik Irak çerçevesinde bu münasebetleri derinleştirmek istediklerini söyledi.

Bahreyn’in İran’a karşı suçlamaları ve iddiaları ile ilgili olarak da, İran’a karşı bu suçlamaların talimatının başka yerden verildiğini ve itina etmemek gerektiğini vurguladı.

ABD yönetimin İran’a sivil uçakların satışını kolaylaştırması gerektiğini de sözlerine ekleyen Kasımi; ABD yönetiminin nükleer anlaşma uyarınca yükümlülüklerini hassasiyetle yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

İran’ın füze programı ile ilgili Tahran’ın tutumunun açık ve net olduğunu söyleyen Dışişleri Sözcüsü; Fransa Dışişleri Bakanı ile İran’ın bölgesel rolü hakkında görüş teatisinde bulunacaklarını, İran’ın bölge ve dünya barış ve istikrarına katkı için rol ifa ettiğini vurguladı.

Lavrov’un İran ile Suudi Arabistan arasında arabuluculuk yapmaya ilişkin sözleri hakkında ise, yakın zamanda bir şey görmediğini, Suudi Arabistan’ın hala husumet tamtamı çaldığını ve akıllı bir yaklaşım ortaya koymadığını esefle dile getirdi. Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cubeyir’in İran aleyhinde açıklamaları ile ilgili olarak da, Cubeyir’in İran’a saldırmadan edemediğini, bu ülkenin İran’a karşı temelsiz açıklamalarına rağmen iç sorunlara battığını vurguladı.

Yemen krizine de dikkat çeken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü; Yemen krizinin kökünün bu ülkeye yapılan saldırılarda görmek gerektiğini belirterek, hala Yemen’de elim cinayetler işlendiğini, uluslararası camiadan bu cinayetleri yapanları kınaması ve önüne geçmesi beklendiğini kaydetti.

İran’ın bölgesel etkinliği ile ilgili olarak Kasımi; İran’ın baskı altında tutumunu değiştirmeyeceğini kanıtladığını gösterdiğini hatırlatarak, İran’ın bölgesel etkinliğinin IŞİD’in istilasının artmasına engel olduğunu ifade ederek, “bu etkinlik olmasaydı, teröristler bugün Şam ve Bağdat’ta olurdu ve dünyanın her yerinde cinayet işlemiş olurdu” açıklamasında bulundu.

Sözcü, “İran’ın Almanya’da casusluk” yaptığına dair iddiaların da İsrail tarafından gündeme getirilen bir psikolojik savaştan ibaret olduğunu söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.