Kasımi: İran bilimsel gelişmesinde sınır tanımamaktadır

  • 29 Temmuz 2017
  • 1.104 kez görüntülendi.
Kasımi: İran bilimsel gelişmesinde sınır tanımamaktadır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, ABD’nin Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün, Simorg uydusu denemesi ile ilgili sözlerini kınayarak, bu sözlerin İran’ın içişlerine müdahale olduğunu ve ABD’nin bağımsız ülkelerin bilimsel ve teknolojik gelişmesini istemediğini belirtti.

Kasımi, ABD dışişleri bakanlığı sözcüsü Heather Nauert’in İran’ın Simorg uydusunu başarılı bir şekilde uzaya fırlatmasının nükleer anlaşmanın ruhunu çiğnediğine dair iddiasına gösterdiği tepkide, ”İran bilimsel ve teknolojik gelişmeleri için bir sınır tanımamaktadır. Biz, bilim insanlarımız ve uzmanlarımızın çeşitli alanlardaki faaliyetleri için kimseden icazet almayız ve bir ülkenin onayını beklemeyiz” dedi.

ABD yeni yönetiminin işe başladığından bu yana İran aleyhinde söylenen sözleri, uygulamaları ve kararları kınayan Kasımi, ‘’Yetkili mercilerin belirlediğine göre İran Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmiştir ve bu konuda defalarca UAEK tarafından teyit edilmiştir ve ABD KOEP aleyhindeki düşmanca tutumundan vazgeçmeli’’ dedi.

İran’ın uydu taşıyabilen roketleri yıllardan beri denediğini ifade eden Kasımi, bunun İran’ın hakkı olduğunu ve uluslararası taahhütlerine aykırı olmadığını söyledi.

Bu gibi konuları iddia ederek KOEP’in İran tarafından çiğnendiğini söylemenin ABD’nin İran aleyhindeki düşmanca tutumunu anlatmaya çalışmak için yapıldığını ifade eden Kasımi,’’ABD yöneticileri İran aleyhinde temelsiz iddialar yerine uluslararası kurallara aykırı uygulamalarından vazgeçerek bölgenin istikrar ve güvenliğini tehlikeye atan hesapsız silah satışlarına son versinler’’ dedi.

Perşembe  günü Tahran’da İmam Humeyni Milli Uzay Üssü Simorg uydu taşıma roketini başarılı bir şekilde uzaya fırlatarak resmen faaliyetine başlamıştır.

İran İslam Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İmam Humeyni uzay üssünün İran’ın ilk sabit rampalı uzay üssü olduğu ve bu uzay üssünde uyduların hazırlanması, fırlatılması, kontrolü ve yönlendirilmesi imkanlarına sahip olduğu belirtildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.