Kasımi: İran’ın bölgedeki varlığı, bölge güvenliği içindir

  • 15 Mart 2018
  • 1.109 kez görüntülendi.
Kasımi: İran’ın bölgedeki varlığı, bölge güvenliği içindir

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İran İslam Cumhuriyeti’nin Ortadoğu’daki konumuna göre, İran’ın bölge güvenliğine katkıda bulunmak için varlığının doğal ve normal olduğunu ifade etti.

Haftalık basın toplantısında gazetecilere açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi; ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un görevine son verilmesi hakkında, “Bu değişiklikler Trump hükümetinde yeni bir konu değil ve şu ana kadar bu hükümette birçok değişikliğe tanık olduk, ancak bu bir iç meseledir. Bizim için önemli olan ABD’nin yaklaşımları ve politikalarıdır” dedi.
ABD-Kuzey Kore müzakerelerine işaret eden Kasımi, şöyle devam etti: Eğer bu müzakere yapılırsa, İran, küresel barış ve güvenlik için atılacak her türlü adımı destekleyecektir, fakat pratikte Amerika’nın sözlerinin güvenilmez olduğu kanıtlanmıştır.
Dışişleri Bakan Zarif’in gerçekleştireceği Bakü ziyareti hususunda Kasımi, “Bölgedeki devletlerin işbirliği ve yakınlaşmasını amaçlayan Azerbaycan ziyaretinin bölgede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasında büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.
Kasımi ayrıca, “Bölgede siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliğinin geliştirilmesi Bakü zirvesinin ruhu olacak ve Sayın Zarif’in diğer yetkililer ile bir araya gelmesi için uygun bir fırsat olacaktır” diye konuştu.
ABD Başkanı Trump’ın İran’ın bölgedeki varlığıyla ilgili öne sürdüğü iddialarına ilişkin Kasımi şunları kaydetti: Bana göre, Trump, konuşmaları ve ifadelerinde gerekli hassaslığa sahip değil. Eğer bu şahıs İran’ın bölgedeki varlığı hakkında konuşuyorsa, bu mesele bizim için gayet normal ve doğal bir şeydir. İran, bölgede terörle mücadelede istikrarlı, güçlü ve öncü bir ülke olarak biliniyor.
Behram Kasımi, Astana’da düzenlenecek Suriye konulu toplantıya değinerek, “Türkiye’nin Suriye ile ilgili diğer iki ülke arasındaki görüş farklılığa dikkat edilirse Astana toplantısı atılacak önemli bir adım olarak sayılır” değerlendirmesini yaptı.
İran-IKBY ilişkileri konusunda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Alınan kararların ardından iki taraf arasındaki uçuşlar normale döndü, zaten sınır kapıları da faaliyete açıktı. Irak Kürdistan’ı ile ilişkilerimiz gayet iyi” şeklinde konuştu.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.