Kasımi: Suriye’nin bölünme planları gerçekleşemez

  • 21 Kasım 2016
  • 912 kez görüntülendi.
Kasımi: Suriye’nin bölünme planları gerçekleşemez

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behran Kasımi, Suriye’yi bölme planlarının gerçekleşmeyeceğini ve böyle planların dönemsel ve kısır olduğunu söyledi.

Basın mensupları ile görüşen Kasımi, Suriye olaylarını etkileyen aktörlerin çok olduğunu belirterek, ‘’Suriye’nin bölünmesinin ciddi ve çok karşıtları vardır ve bu olay kolay kolay gerçekleşemez, bu konuları ciddiye alacak konumda değiliz’’ dedi.

Kasımi, ABD kongresinde İran’a uçak satışının yasaklanması ile ilgili olarak, Geçen bir yılda kongrede bir çok konu onaylandı fakat bunların h,ç birinin uygulanma imkanı yok. Uçak satışlının yasaklanması kongrede onaylandı fakat bu Senato’da da onaylanmalı ve ABD başkanı tarafından imzalanmalı. Bu süreç sonunda olay Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP) aykırı ise veya bizim milli menfaatlerimize ters ise uygun şekilde karşı koyarız’’ dedi.

Kasımi, Trump’ın Bşkanlığı ile ilgili, ‘’Neler olacağını söylemek için erken, ABD toplumunda dünya menfaatleri, ABD ve uluslar arası menfaatleri tehlikeye atmamak için yeterince akılcılık olduğunu düşünüyorum. İran her konu için kendini hazırlamıştır ve gerekli zamanda gerekli tepkiler verilir. KOEP ikili bir anlaşma değildir çok taraflı bir anlaşmadır ve BM Güvenlik Konseyinde onaylanmıştır ve bir tarafın bunu çiğnemesinin kolay olmayacağını düşünüyorum. Biz bekliyoruz ve ABD’deki durumu takip ediyoruz ve yeni şartlar karşısında Trump’ın takımı ve kararlarına göre kararımızı vereceğiz’’ dedi.

AB’nin İran ile ilgili tutum ile ilgili yayınladığı bildirinin olumlu olduğunu ifade eden Kasımi, ‘’Bildiride KOEP’in uygulanması gereği vurgulanmıştı, bizim AB ile istişarelerimiz devam etmekte ve umarım bu istişarelerle görüş ayrılıklarını azaltıp, karşılıklı saygıya dayalı teme oluşturabilelim’’ dedi.

11 Arap ülkesinin İran aleyhindeki bildirisine dğinen Kasımi, ‘’Bize göre Arabistan bu senaryoları oluşturmakta, bildiriyi imzalayan ülkelerin bazıları Arabistan’ın yanında yer almakta fakat bazıları öyle değildir. Bize komşu ülkelerin bu davranışı kabul edilemezdir ve bunun kökeninde Arabistan’ın iç sorunları vardır’’ dedi.

Kasımi, ‘’Arabistan’ın İran gibi hayali bir düşmanı olması durumunda sorunlarının üstesinden geleceği Hayalcılıktır ve belki ABD’deki geçiş dönemine de güvenerek İran’a bazı sorunlar yaratabileceğini düşünmekte, fakat bizin bunlara tavsiyemiz dirayetli olmaları ve bölgenin geleceğini düşünerek bu konuda düşünüp karar vermeleridir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.