Kasımi: Tüm ülkeler tehlikeli iklim değişikliklerini dikkate almalılar

  • 10 Temmuz 2018
  • 1.478 kez görüntülendi.
Kasımi: Tüm ülkeler tehlikeli iklim değişikliklerini dikkate almalılar

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, Amerika’nın Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmasını eleştirerek, tüm devletler ve ülkelerin iklim değişikliği konularını ciddi şekilde dikkate almalarını ve taahhütlerini uygulamalarını istedi.

Kasımi, Kanada’da 10 kişinin sıcaktan hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntülerini bildirerek o ülke halkına başsağlığı dileyerek, tüm ülkelerden, her sene binlerce insan ve diğer canlı türlerinin hayatına mal olan iklim değişikliği ve sonuçları ile ilgili taahhütlerini yerine getirmelerini istedi.

Amerika’nın Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılmasını ve uluslararası taahhütlerini ayaklar altına almasını eleştiren Kasımi, sera gazlarının ve diğer kirletici etkenlerin yayılmasında önemli role sahip sanayileşmiş ülkelerden taahhütlerine bağlı kalmalarını istedi.

Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde sera gazları salınımını azaltmaya yönelik önlemleri içeren bir anlaşmadır. Anlaşma 22 Nisan 2016 tarihinde imzaya açılmıştır ve yeterli sayıda üye ülkenin imzalamasının ardından 4 Kasım 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Anlaşma 195 üye ülke tarafından imzalanması bakımından, dünya tarihinde iklim değişikliği ile ilgili en geniş kabul görmüş anlaşma olma özelliğine sahiptir. Ama, Amerika’da Trump’ın iktidara gelmesinin ardından Trump geçen yıl haziran ayında Paris İklim Anlaşması’ndan çıktığını bildirerek uluslararası bir anlaşmayı çiğnemişti.

Anlaşma ile devletler, uzun dönemde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derecenin altında kalmasının sağlanması, sera gazı salınımının küresel seviyede azalma eğilimine geçirilmesi, anlaşma yürürlüğe girdikten itibaren bilimin elverdiği her türlü olanak kullanılarak sera gazı salınımını azaltacak her türlü önlemin en kısa sürede devreye alınması, anlaşma çerçevesinde, anlaşmaya taraf devletler, konulan hedefleri sağlamaya yönelik ne gibi tedbirler aldıklarını ve bunların sonucunda hedeflerini ne ölçüde başardıklarını özetleyen raporlar yayınlama konularında hemfikir kalmışlardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.