Katar Çevre Bakanı: Katar halkı İran’ın yardımlarını hiçbir zaman unutmayacaktır

  • 23 Mart 2018
  • 880 kez görüntülendi.
Katar Çevre Bakanı: Katar halkı İran’ın yardımlarını hiçbir zaman unutmayacaktır

Katar Çevre Bakanı Mohammad Bin Abdullah Elremihi, ‘’Katar halkı yaşadığı sürece İran’ın ekonomik abluka sonrası yardımlarını unutmayacaktır’’ dedi.

İran Tarım Bakan Yardımcısı Ali Ekber Mehr Ferd ile Doha Uluslararası Tarım Fuarında görüşen Elremihi, ‘’Bizim ekonomik ablukaya alınmamız ile ilgili sizin tutumunuz şerefli ve uluslararası sorumluluk esasınaydı. Siz bu hususta baskı altında tutuldunuz fakat güçlü bir miller olduğunuzu ispatladınız. Gerçi bölgenin bazı Arap ülkeleri bu önemli konuyu algılamıyorlar’’ dedi.

Elrimihi, ‘’İran bölgesel bir güçtür ve biz bölgedeki dengeler için bu güce ihtiyaç duymaktayız. Bölgedeki birçok Arap ülkesinin siyasi tecrübesi yoktur, 50-60 yıldan beri bağımsız olan ülkeler diğerleri ile karşı karşıya gelme gücüne sahip değiller fakat biz İran gibi bir gücün varlığı ile iftihar etmekteyiz’’ dedi.

Şu ana kadar 20 kez İran’ı ziyaret ettiğini ifade eden Katarlı Bakan, İran işadamlarını ülkesini görmek istediğini belirterek, İran’ın birkaç limanını Katar’a ihracat için tahsis ettiğini belirtti ve o ülke mallarının Türkiye ve Pakistan’dan Buşehr ve Benderabbas limanları ile Katar’a taşındığını söyledi.

İki ülke ticaret hacminin istenilen düzeyde olmadığını belirten Elrimihi, ülkesinin 3 milyar dolar taze sebze ithalatı olduğunu ve bunun en az bir milyar dolarını İran’da ithal etmek istediklerini söyledi.

Ülkesinin demir çelik ihtiyacını da İran’dan karşılamak istediğini ifade eden Elrimihi, ‘’Ambargo öncesi, biz komşu ülkelerle 22 milyar dolar ticarete sahiptik, bunun 20 milyar doları Arabistan ve BAE ileydi. İran’ın bize uzaklığı sadece 180 kilometre, biz birçok ürünü İran’dan almak istiyoruz’’ dedi.

Katarlı Bakan, iki ülke yetkililerinin planlamalarla ticaret hacminin arttırmasını isteyerek, iki ülke ekonomik uzmanlarının bir araya gelerek konunun incelenmesini istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.