Katar Dışişleri Bakanı: ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları devam etmemeli

  • 02 Mayıs 2019
  • 1.234 kez görüntülendi.
Katar Dışişleri Bakanı: ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları devam etmemeli

Katar dışişleri bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nın İran aleyhindeki yaptırımlarına son verilmesi gerektiğini zira bu yaptırımların olumlu etkisinin olmayacağını söyledi.

Katar dışişleri bakanı, Al Sani, Doha’da düzenlenen “Asya İşbirliği Diyalog Forumu” (ACD) Dışişleri Bakanlarının 16. toplantısında, ABD’nin İran petrol müşterileri için yaptırım muafiyetlerini kaldırma kararına dikkat çekerek, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları uzatmaması gerektiğini, çünkü yaptırımların İran petrolünü kullanan ülkeler üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyledi.

ABD hükümeti geçen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran’a yönelik bazı ülkeler için uygulanan petrol satış muafiyetinin 2 mayıs itibariyle kaldırıldığını ilan etmişti.

Bu bağlamda, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir konferansta Washington’un bu muafiyetleri ortadan kaldırarak İran’ın petrol ihracatını sıfıra indireceğini iddia etti.

ABD’nin İran’ın petrol ihracatını önleyeceğine dair bu açıklaması ilk değil zira ABD daha önce de bunun gibi yaptırımlar uygulamasına rağmen başarılı olamamıştır. ABD’nin İran aleyhindeki yaptırımlarına  Çin, Rusya, Türkiye olmak üzere  dünyanın çoğu ülkelerinden tepkiler geldi.

İran ve Katar Dışişleri Bakanları Katar’ın Başkenti Duha’da görüştü.

Asya İşbirliği Diyalog Forumu için Duha’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammad Cevad Zarif, Katar Dışişleri Bakanı Al-i Sani ile görüştü.Taraflar görüşmede ikili ilişkiler ve bölge ile uluslararası önemli konular hakkında fikir alış verişinde bulundular. Zarif görüşme öncesi Türkiye Dışişleri Bakanı ile görüşmelerde bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.