Katar Emiri: Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE, bölge güvenliğini bozmuştur

  • 17 Şubat 2018
  • 1.347 kez görüntülendi.
Katar Emiri: Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE, bölge güvenliğini bozmuştur

Katar Emiri; Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bölge güvenliğini bozduğunu belirti.

Tesnim Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre,  El-Cezire televizyon kanalının haberine göre, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hemad Al-i Sani, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada; Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Mısır tarafından ülkesine yönelik yapılan ablukayı “başarısız” olarak niteledi; Katar’ı kuşatanların İşbirliği Konseyi’nin güvenliği ve ufkunu bozup, zayıflattıklarını kaydetti.
Katar Emiri; komşularının Fars Körfezi bölgesinde krize sebebiyet verdiklerini belirterek, bu ülkelerin maceraperest politikalarının bölgesel güvenliğini bozduğu ve yıprattığını ve stratejik bir blok olarak İşbirliği Konseyi’nin ekonomik vizyonunu yok ettiğini ifade etti.
Katar’ın Haziran 2017’den itibaren kendi diplomasisi ve yeni ticari rotaları açmak ve ekonomisini çeşitlendirmek suretiyle, Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve Bahreyn tarafından havadan karadan ve denizden yapılan ablukayı kırdığını vurguladı.
Katar’ın daha da güçlendiğini ve bölgesel istikrarsızlıklara rağmen en fazla barış ve güvenliğe sahip ülkelerden biri olduğunu ifade eden Katar Emiri; Doha’nın kendi egemenliğini koruduğunu kaydetti.
Şeyh Tamim, Katar’ın hırslı ve büyük komşularının küçük bir ülkeyi güç ve aşiretsel kavgalarda bir piyon olarak kullanmak istediklerine işaretle, ancak Katar ablukasının küçük bir ülkenin diplomasi ve stratejik ekonomik planlamayla nasıl büyük ve hırslı komşularının saldırganlık fırtınası karşısında dayanabildiğini gösterdiğini vurguladı.
Bölgesel güvenlik hakkında ise Katar Emiri şu ifadeleri kullandı: Güvenlik ve bir arada barış içinde yaşama konusunda minimum seviyede anlaşma yapılmalı, bu durum barış ve kalkınmayla sonuçlanabilir.
Katar Emiri ayrıca Ortadoğu’daki keşmekeş ve olayların aşılması için bölgesel bir güvenlik anlaşmasının başlamasını istedi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.