Katar Kralı ABD Ziyaretini Tamamladı

  • 13 Nisan 2018
  • 1.117 kez görüntülendi.
Katar Kralı ABD Ziyaretini Tamamladı

Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hemad Al-i Sani 10 Nisan tarihinde Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

Şeyh Tamim’in ABD ziyareti 7 Nisan’da başladı. Katar Emiri’nin ABD’ye yaptığı ziyaret büyük öneme sahiptir. Bu önem, jeopolitik, zamanlama olarak ve maddi önemi kapsıyor. Jeopolitik olarak, Katar ABD için büyük önem arz ediyor.

Gardiner Harris ve Mark Lander, New York Times gazetesindeki analizde bu bağlamda şöyle yazıyorlar: “Duha, ABD’nin yurt dışındaki en büyük hava üssüne evsahipliği yapıyor. Bu üste 10 bin Amerikan personeli bulunuyor. Buna ilaveten, ABD bu askeri üsten Afganistan ve Irak savaşlarında sıkça kullandı.”

Zamanlama olarak da Şeyh Tamim’in ABD ziyareti büyük önem arzediyor. Birinci olarak, Katar Emiri’nin Washington ziyareti Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin ABD ziyaretinin hemen ardından gerçekleşti. Kuşkusuz, Şeyh Tamim’in Amerikan yetkilileriyle görüştü konulardan biri Duha ile Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır arasındaki krizdi. Katar ile Suudi Arabistan arasındaki gerilim sürmekte olduğu için Şeyh Tamim’in ABD’ye yaptığı ziyaret, Bin Selman’ın ziyaretinin Katar aleyhindeki sonuçlarını etkisizleştirmek veye etkisini azaltmak için oldu.

Zamanlama olarak ikinci önemi ise, Katar Emiri’nin ABD ziyareti, bu ülkedeki siyasi değişiklerin ardından gerçekleşmiş olmasıdır.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’u görevinden aldı. Tillerson Araplar arasındaki gerilimde bir nevi Katar’ın yanında durarak Suudi Arabistan’ın sultacı politikalarını eleştiriyordu. Tillerson geçen yaz aylarında Katar’a yaptığı ziyaretinde Katar ile 4 ülke arasında kriz tırmandığı bir sırada Duha ile işbirliği anlaşması imzaladı. Ancak Tillerson’un görevden alınması ve Mike Pompeo’nun yerine getirilmesinin ardından, ABD’nin Katar karşısında Suudi Arabistan’a desteğinin artması muhtemel gözüküyor. Şeyh Tamim Washington’a yaptığı bu ziyaretle, maddi imtiyazlar karşılığında ABD’nin desteğini almaya çalıştı.

Bu bağlamda Şeyh Tamim, Amerikan askeri yetkilileriyle yaptığı görüşmede iki ülkenin askeri ilişkilerinin güçlenmesini istedi.

Katar Emiri’nin ABD ziyaretinin zamanlama olarak üçüncü önemi ise Suriye krizi ile ilgilidir. Katar yönetiminin Suriye krizine yönelik politikası 2011-2013 yıllarına göre hafiflese de, daha önce Suriye krizi sırasında Katar’ın Adid Hava Üssü’nü kullanan ABD’nin yeniden Suriye’ye saldırısı konusunda aynı üssü kullanabileceği tahminler ağırlık basıyor. Bu nedenle Suriye krizi ve Katar’ın rolü, ABD’nin Suriye’ye olası saldırısında rol ifa edebilir. Şeyh Tamim’in Amerikan yetkilileriyle görüştüğü başka konuda Suriye meselesi oldu.

Ancak ABD, Şeyh Tamim’in ziyaretine Suudi Veliaht Prensi Bin Selman’ın ziyareti gibi ağırlıklı olarak maddi yönden bakıyor. Bin Selman’dan ABD’den daha fazla silah almasını isteyen Trump, Katar Emiri ile yaptığı görüşmede de aynı talebini dile getirdi.

Washington Post gazetesi bu bağlamda şöyle yazıyor: “Katar Emiri, 300 milyon dolar değerinde gelişmiş güdümlü silah sistemlerinin alımını kabul etti. Pentagon geçen yaz da 12 milyar dolar değerinde 36 adet F-15 savaş uçağı Katar’a satmıştı.”

ABD’nin Fars Körfezi İşbirliği Konseyi’ne üye ülkelerin yetkililerinin Washington’a yaptığı ziyaretlerine maddi olarak değer verip bakması her şeyden ziyade Beyaz Saray’ın çıkarının genelde Ortadoğu’da özelde Arap ülkeleri arasında gerilimi tırmandırmakta olduğunu gösteriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.