Kazakistan’da seçimler protestosu edildi

  • 02 Mayıs 2019
  • 2.132 kez görüntülendi.
Kazakistan’da seçimler protestosu edildi

Kazakistan’da haziran ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri Almatı ve başkent Nursultan’da protesto edildi.

Göstericiler, devletin zirvesinde şu anda yapılan değişimi ört bas etmek için prosedür gereği yapılacağını iddia ettiği seçimler için boykot çağrısı yaptı.

29 yıl ülkeyi yöneten Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in geçtiğimiz mart ayında istifa etmesinin ardından düzenlenen protesto gösterilerine 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bir yenisi daha eklendi.

Almatı’da bir park içerisinde toplanan göstericiler devlet başkanlığı görevinin Nazarbayev’in halefi Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev’e verilmesini de eleştirdi. Gösteride “bir seçimim var”, “yaşlı adam artık git”, “despotluk ve diktatörlüğe hayır” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Polis bazı göstericileri gözaltına alarak olayların park dışarısına taşmasını engelledi. Polis müdahalesi sonrası diğer göstericilerse dağıldı.

Protesto eylemlerinin hükümete muhalif olan ve şu anda Fransa’da yaşayan iş adamı ve eski bakan Muhtar Ablyazov tarafından organize edildiği iddia ediliyor. Ablyazov, sahibi olduğu BTA bankasından 6 milyar dolar hortumlamak, kara para aklamak ve organize suç örgütüne üyelik suçlamalarından ülkesi Kazakistan’da aranıyordu.

2011 yılında İngiltere’ye iltica eden ve yaklaşık 6 yıldır Fransa’da yaşayan Ablyazov ise bu iddiaları reddediyor.

Kazakistan’da daha önce düzenlenen gösterilerde Nursultan Nazarbayev’in kızı Dariga Nazarbayeva’nın Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in eski makamına getirilmesi protesto edilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.