Kerkük’ün Referanduma Katılması Referanduma Meşruiyet Kazandırmaz

  • 17 Eylül 2017
  • 928 kez görüntülendi.
Kerkük’ün Referanduma Katılması Referanduma Meşruiyet Kazandırmaz

Referandumun Irak anayasasına aykırı olduğunu kaydeden Hasan Kazımi; “Irak anayasası Irak’ı demokratik federal bir ülke olarak tanımlamıştır ve ülkenin toprak bütünlüğü anayasa tarafından teyit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Irak merkezi hükumetinden ayrılmak fakat bir ırkın ve grubun ihtiyarında olan bir konu değildir” diyen Hasan Kazımi, BM’nin 2003 yılında Irak’ın toprak bütünlüğünü ve milli beraberliğini kabul ettiğini belirterek; “Irak’ı bölmeye yönelik ve adım ve bağımsızlık Irak anayasasına terstir” dedi.

İran’ın Irak eski Büyükelçisi Irak anayasasına referandumda Kürtlerin de oy verdiğinin altını çizerek “Bağımsız Kürdistan referandumuna Kerkük eyaletinin de katılması referanduma herhangi bir meşruiyet kazandırmaz” uyarısında bulundu.

Irak hükumetinin ve farklı siyasi fraksiyonlar ile birlikte dini merciyetlerin söz konusu referandumu Irak anayasasına aykırı bulduklarını vurgulayan Hasan Kazımi, başta İran İslam Cumhuriyeti olmak üzere Türkiye ve Suriye’nin referanduma karşı olduklarını ifade etti.

“Bölgede hali hazırda terör ile mücadelede önemli ilerlemeler kaydedilmektedir ve bu şartlar altında referandumun gündeme getirilmesinin hiçbir yararı yoktur” diyen Hasan Kazımi, referandum sonucunda Irak’ın bölüneceği uyarısında bulundu.

İran İslam Cumhuriyetinin Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Hasan Kazımi; AB, BM ve Amerika’nın da referanduma karşı olduğunun altını çizerek “Bölgede referandumu destekleyen tek ülke Siyonist İsrail rejimidir. İsrail rejimi İslam ülkelerinin bölünmesinden yanadır. Ve bu adımlar Kürtlerin ve Irak halkının yararına değildir” ifadelerini kullandı.

Son olarak Irak devletinin Kürtleri kendi vatandaşı olarak gördüğünü kaydeden Hasan Kazımi, Kürtleri merkezi hükumette önemli konumlara sahip olduklarını belirterek; “Kürtlerin içinde bulunduğu durumun diğer farklı milletlerden herhangi bir farkı yok” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.