Keşmir’de Seçimler Tamamlandı Sonuçlar 23 Aralıkta Belli Olacak…

  • 15 Aralık 2014
  • 573 kez görüntülendi.
Keşmir’de Seçimler Tamamlandı Sonuçlar 23 Aralıkta Belli Olacak…

Hindistan işgali altında bulunan Keşmir’de yapılan seçimlerde dördüncü aşama dün tamamlandı. Seçimlere katılım yüzde 49 olarak gerçekleşti. Seçim sonuçları 23 Aralık’ta açıklanacak.

MÜSLÜMANLAR’IN ÖNEMLİ BİR KISMI SEÇİMİ BOYKOT ETTİ
Cemmu Keşmir Bağımsızlık Cephesi aktivistleri, seçimleri boykot edeceğini duyurmuştu. Grup seçimlerin yapıldığı sırada, boykot çağrısı yapan afişler asıp seçim karşıtı sloganlar attı.
Seçimi boykot etmeyen Müslümanlar’dan Keşmir Üniversitesi Profesörlerinden Nur Muhammed Baba ise, Keşmir’deki Müslümanlara oy kullanmaları yönünde çağrı yapmış ve “İnsanlar eğer oy kullanmazlarsa bundan BJP’nin karlı çıkacağını düşünmelidirler” ifadelerini kullanmıştı.
Hindistan’ın Keşmir’i işgal etmesi sırasında kardeşi öldürülen Şeyh Zafer Ahmed, oy kullanmaya gidenlerle ilgili olarak, “Bu kuyruklar (oy kuyruğu) herhangi bir ihaneti göstermiyor, bu insanlar BJP’ye karşı yerel partileri desteklemelidirler” dedi.
SONUÇLAR 23 ARALIK’TA AÇIKLANACAK
Dört aşamlı olarak gerçekleştirilen seçimlerin sonucunun 23 Aralık’ta açıklanacağı bildirildi. Seçimlerin ilk iki aşamasına katılım yüzde 71 olarak gerçekleşti. Üçüncü aşamaya katılım yüzde 59 olarak gerçekleşti. Seçimlerin son aşaması olan dördüncü aşamaya ise yüzde 49’luk bir katılım gerçekleşti.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi liderliğindeki BJP Keşmir’deki yerel yönetimi ele geçirirse bölgedeki gerginliğin giderek artabileceği belirtiliyor. Bölgedeki Hindu milliyetçisi grupların zaman zaman Müslüman Keşmirlilere saldırdığı biliniyor. Hindu milliyetçisi iktidar partisi BJP’nin Keşmir’de yönetimi ele geçirmesinin bu grupları daha da cesaretlendireceği kaydediliyor.
KEŞMİR’İN STATÜSÜNÜ DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİ
Hindistan’da Modi liderliğinde iktidara gelen BJP, Hindistan Anayasa’sında bulunan ve Keşmir’in statüsünü belirleyen 370’inci maddeyi değiştirme niyetini açıklamıştı.
Hindistan Anayasası’nın 370’inci maddesi, Cemmu ve Keşmir bölgelerine, Hindistan’ın diğer eyaletlerinden farklı bir statü veriyor. Bu statü, vatandaşlık, mülk edinme ve temel hakları kapsıyor. Hindistan’ın başka bölgelerinden kimse Cemmu ve Keşmir bölgelerinden mülk satın alamıyor. Hindistan bunu değiştirmeye çalışıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.