Khaji: İran petrokimya ürünlerine Çin ambargo uygulamıyor

  • 01 Haziran 2017
  • 867 kez görüntülendi.
Khaji: İran petrokimya ürünlerine Çin ambargo uygulamıyor

İran’ın Pekin Büyükelçisi Ali Esğer Khaji, Çin’ın İran petrokimya ürünlerine ambargo uygulamadığını ifade etti.

Açıklamada bulunan Khaji, iki ülke ticaret hacminin 2017 yılının ilk 4 ayında arttığını söyledi.

2017 yılının ilk 4 ayında İran’ın Çin’e ihracatının yüzde 31 artarak 21.12 milyon tona ulaştığını belirtti.

İran’ın petrol dışı ihracatında Çin’in ilk sırasa yer aldığını ifade eden Khaji, 4 ayda bu rakamın 11.59 milyon tona ulaştığını ve bu rakamın geçen seneye göre yüzde 66 artış gösterdiğini söyledi.

Çin’in İran’a bu yılın 4 ayında ihracatının 2.16 milyon ton olduğunu, bu rakamın geçen sene 4.90 milyon ton olduğunu söyledi.

Khaji, petrokimya ürünlerinin İran’dan Çin’e ihraç edilen ikinci ürünler olduğunu ifade ederek, 2016 yılında 3.13 milyar dolar değerinde 5 milyon tonu aşkın petrokimya ürünlerinin ihraç edildiğini ve petrokimya ürünleri tüm ihracat rakamı içinde yüzde 21.15’ı oluşturduğunu söyledi.

İran petrokimya ürünlerine Çin tarafından ambargo uygulandığı iddialarını yalanlayan Khaji, ‘’Çin hükümeti 2017 yılının başından kara para aklamayla ilgili yeni kurallar getirmektedir ve bu kurallarla gerçek ithalat ve döviz naklini denetlemek istiyor’’ dedi.

Bu kuralların sırf petrokimya ürünler için olmadığını ve tüm ürünlerle tüm ülkeler için geçerli olduğunu ifade eden Khaji, İran petrokimya firmalarında Çin’deki bürolarını güçlendirmek istediklerini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.