Kızının Dilinden Hizbullah Şehidi Hassan el-Lakis…

  • 21 Şubat 2015
  • 1.032 kez görüntülendi.
Kızının Dilinden Hizbullah Şehidi Hassan el-Lakis…

Tasnim Haber Ajansı’nda yer aln bir haberde, Şehid büyük kızı Nur, bir söyleşide babasıyla ilgili anılarını anlatırken şöyle diyor: Hac Hassan, Hizbullah’taki konumu hakkında kendi ailesiyle dahi konuşmazdı. Daha önce onun için yapılan suikast çalışmaları ve Hizbullah’a katıldığından buyana süre gelen Hasan Nasrallah ile yakın ve dostane ilişkilerinden onun işinin önemini biliyorduk ve defalarca İran İslam Cumhuriyeti’ne gittiğini, birkaç kez İslam İnkılabı Rehberi İmam Seyyid Ali Hamanei ile görüştüğünü, İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ve Devrim Muhafızlar Ordusu’nun Deniz Kuvvetleri Komutanı General Ali Fidevi ile dostluk ilişkilerinin olduğunun farkındaydık ancak onun sorumluluğunun büyüklüğünü şehid olduktan sonra tanıdık. Özellikle de onu kefenleme merasimini bizzat Hasan Nasrallah üstlendi ve defn edilmeden önce bir gece onun naşının kenarında kaldı.

Hac Hassan şehid edilmeden önce, sürekli dünyanın askeri ve savaş dergilerini mütalaa ederek İsrail’deki bütün gelişmeleri takip ediyordu. Şehid İmad Muğniye ve babası arasındaki dostluğa da değinen Nur, şöyle diyor: 2007 yılında el-Lakis’in kızlarından biri vefat ettiğinde Hac İmad başsağlığı dilemek için evlerine gitmişti ve Şehid el-Lakis’in eşine bir adet Kur’an-ı Kerim hediye etmişti. Buda iki Hizbullah komutanın arasındaki ilişkilerin derinliğini gösteriyordu.

İmam Hamanei ile görüşmesi

Hac Hassan’ın şahsiyeti çok özeldi. O, bilgisayar mühendisliğini Lübnan’ın Amerikan üniversitesinde okumuş olmasının yanısıra Farsça öğrenim okullarına gitmediği halde sadece İran’a yaptığı ziyaretler aracılığıyla Farsça’yı çok güzel konuşabiliyordu. O, Farsça’nın değişik lehçelerini ve başkent Tahran’a özgü lehçeyi de biliyordu.

Direniş elemanlarından biri, onun şehadetinden sonra ailesine şunları demişti: Hac Hassan şehid olmadan bir ay önce İran’a gitmişti ve İmam Hamanei ile görüşmüştü. O, bu görüşmede şehidlik mertebesine ulaşması için kendisine dua edilmesini istemişti. İmam Hamanei onun yüzünü öperek, “Allah’tan hayırlı bir akibetinizin olmasını diliyorum” diyerek yanıt vermişti.

İranlı yazar Hamit Davut Abadi, Temmuz 2006 savaşının ardından Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah’ın başkanlığında Lübnan Hizbullahı’ndan bir heyetin İmam Hamanei ile yaptıkları görüşmenin ayrıntıları hakkında, ‘Nasrallah’a eşlik eden heyette İmad Muğniye, Hassan el-Lakis ve İslami Direniş’in diğer şahsiyetlerinin bulunduğunu’ yazıyor.

O gün Seyyid Hasan Nasrallah, Ebu Ali’nin (Hassan el-Lakis’in künyesi) heyetin sözcülüğünü yapmasını istemişti. Oda, 33 gün boyunca direnişin Siyonist rejime karşı yürüttüğü operasyonun ayrıntılarını açıkladı. Aniden İmam Hamanei, el-Lakis’e, “Sen İranlı mısın?” diye sordu. El-Lakis, “hayır, ben Lübnanlı’yım” dedi. İmam Hamanei, “Fakat Farsça dilini iyi konuşuyorsun” dedi. El-Lakis, “İran İslam Cumhuriyeti’ne sürekli gelip gittiğim için öğrendim” diyerek cevap verdi. O sırada İmam Hamanei, özel fotoğrafçısını çağırdı ve Hac Hassan ile bir hatıra fotoğrafı çekmesini istedi.

İmam Hamanei, İranlı şehidlerin ailelerine gösterdiği gibi bu direniş şehidinin ailesine de özel bir ilgi gösterir ve sürekli onların durumunu sorar.

Kaynak:Welayet

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.