Kongo’da UCM karşıtı gösteri

  • 04 Kasım 2016
  • 889 kez görüntülendi.
Kongo’da UCM karşıtı gösteri

Yüzlerce Kongolu genç, ülkelerinin UCM’den çekilmesi isteğiyle sokaklara döküldü

Kongo’da yüzlerce kişi, ülkelerinin Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) çekilmesi amacıyla gösteri düzenledi.

İktidardaki Yurtsever Cephesi Partisini (FP) destekleyen gençler, başkent Brazzaville’de gerçekleştirdikleri protesto gösterisinde, Parlamento binasından yürüyerek ulaştıkları Adalet ve İnsan Hakları Bakanlığına taleplerini içeren dilekçeyi sundu.

Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Pierre Mabiala, protestocuları temsilen bir grup gençle görüşmesinde, “Hükümet, talebinizi dikkate alıp dilekçenizi inceleyecek.” dedi.

FP Partisinin Genel Başkanı ve Gençlik Bakanı Destinee Doukaga da UCM’nin Afrika ülkeleri söz konusu olduğunda adil kararlar vermediğini öne sürerek, adaletin yanlı olmasının kabul edilmeyeceğini, böyle kararların her zaman karşısında olacaklarını vurguladı.

Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden Roch Eloge Nzobo ise UCM’nin kararlarına tepki gösterenlerin aslında insan haklarını ihlal ettiğini, kendilerini korumak için de UCM’den çekilmek istediklerini savundu.

Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo, 27. Afrika Birliği Zirvesi’nin hazırlık toplantısında UCM’den çekilme yönünde bir karar alabileceklerini ifade etmişti.

Namibya’dan sonra Burundi, Güney Afrika ve Gambiya UCM’den çekileceğini duyurmuştu. Bu ülkeler, UCM’yi “haksız yargılamalar yapmakla” suçluyor.

Merkezi Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM’nin kurulmasını öngören Roma Statüsü’ne taraf 34’ü Afrika kıtasından 124 ülke bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.