Kore Yarımadası’nda Barış Rüzgarları Esiyor

  • 20 Eylül 2018
  • 1.660 kez görüntülendi.
Kore Yarımadası’nda Barış Rüzgarları Esiyor

Kuzey Kore kilit önemdeki füze tesisini yabancı uzmanlar eşliğinde kalıcı olarak imha etme kararı aldı, ABD’nin de karşılıklı bir adım atması halinde ana nükleer tesisini kapatmaya hazır olduğunu açıkladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bu yılki 3. zirvesinden iki ülke ilişkilerine, ortak projelere ve nükleer silahsızlanmaya ilişkin bir dizi karar çıktı. Liderler, Kore Yarımadası’nı ‘nükleer silah ve tehditlerin olmadığı bir barış diyarı haline getirme’ konusunda uzlaştı.

Moon, ilk kez ziyaret ettiği başkent Pyongyang’da ortak deklarasyon imzalanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında, Kim’in Dongchang-ri kentindeki füze motoru test alanını ve füze fırlatma tesisini ‘ilgili ülkelerden’ yabancı uzmanlar eşliğinde tamamen kapatmayı kabul ettiğini açıkladı ve bunun Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Moon ayrıca, ABD’nin de benzer adımlar atması şartıyla Kuzey Kore’nin Nyongbyon nükleer kompleksini imha etmek gibi ek adımlar atmaya da hazır olduğunu dile getirdi.

Bunların yanı sıra Kore savaşı barış anlaşmasıyla değil ateşkes anlaşmasıyla bittiği için kağıt üstünde hala savaşta olan iki ülke, silahlı çatışmaların önüne geçecek askeri bir anlaşmaya da imza attı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.