Kosova’da Göstericiler, Hükümete 48 Saat Süre Tanıdı…

  • 26 Ocak 2015
  • 696 kez görüntülendi.
Kosova’da Göstericiler, Hükümete 48 Saat Süre Tanıdı…

Priştine, Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılından bu yana düzenlenen en büyük gösteriye sahne oldu.

Arnavutlara ‘vahşiler‘ diyen Geri Dönüş ve Topluluklar Bakanı Kosovalı Sırp Aleksander Yablanoviç’in protesto için toplanan kalabalığa polis biber gazıyla müdahale etti.

Kosova’da kriz, Yablanoviç’in 1998- 1999 yılları arasında Kosova Savaşı sırasında yakınlarını kaybeden Arnavutlar için ‘vahşiler’ demesinin ardından patlak verdi.

Sırp bakan tepkilerin ardından Arnavutlardan özür diledi, ancak bu özür Kosovalı Arnavutları tatmin etmedi.

Yablanoviç’in istifasını isteyen 10 bini aşkın Arnavut, dün başkent Priştine’de bir araya geldi. Göstericiler, ülkenin en önemli gelir kaynağı Trepçe Madeni’nin özelleştirilmesini de protesto etti.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteriler sırasında polis barikatını aşamayan eylemciler Başbakanlık Ofisi’ne taşlarla saldırdı. Eylemi görüntülemeye çalışan Kosova Devlet Televizyonu’nda çalışan Sırp muhabir ve kemaraman da göstericiler tarafından darp edildi.

Eylemcilere biber gazıyla müdahale eden polisler, 22 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Başbakan İsa Mustafa’ya, Yablanoviç’in görevinden alınması için 48 saat süre tanıdıklarını açıklayan göstericiler, Yablanoviç hakkındaki kararın bu süre içinde açıklanmaması halinde salı günü daha büyük bir protesto gösterisi düzenleme tehdidinde bulundu.

Protestoların demokratik bir hak olduğunu söyleyen Başbakan Mustafa’ysa “Kosova’nın en önemli sorunu Yablanoviç değil” yorumunda bulundu.

Sırp bakanın tartışmalı sözleri nedeniyle ülkedeki siyasi krizin derinleşmesinden endişe ediliyor. Zira, Yablanoviç’in görevinden alınmasının ardından yaşanacak süreç Kosova’da hükümetin düşmesine ve bir kez daha erken genel seçimlere gidilmesine neden olabilir.

Kosova’da 8 Haziran 2014’de düzenlenen erken genel seçimlerin ardından hükümetin kurulması altı ay sürmüş; Başbakan Mustafa, Aralık ayında görevine başlayabilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.