Kürt liderler mantık dışı tedbirlerle halkını yanıltmamalı

  • 03 Ağustos 2017
  • 1.060 kez görüntülendi.
Kürt liderler mantık dışı tedbirlerle halkını yanıltmamalı

Irak Gazeteciler Birliği’nin daveti üzerine bu ülkeye giden İran medya kuruluşları temsilcileri ve haber müdürlerinden oluşan heyet başkent Bağdat’ta Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile bir araya geldi.

Caferi, bu görüşmenin başında İranlı heyeti Irak’ta görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İran-Irak ilişkilerine işaret eden Caferi, “İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi çok eskilere dayanıyor. Ayrıca İran etnik, köken, dil ve mezhebi değil kardeşlik ve dostluğu benimseyor” dedi.

Caferi, dünyadaki altı büyük devrim arasında İslam İnkılabı’nın da bulunduğunu kaydederek, “Son dönemlerde İran farklı alanlarda önemli gelişmeler kaydetti. Dolayısıyla hem karşılıklı ilişkileri geliştirmeye ve hem de iki millet arasındaki irtibatı güçlendirmeye olumlu bakıyoruz” açıklamasını yaptı.

Iraklı yetkili, Mehr Haber Ajansı muhabirinin “IKBY’nin Eylül ayında yapmayı planladığı ‘bağımsızlık referandumu’na yönelik görüşünüz nedir?” sorusu üzerine, “IKBY’de ‘bağımsızlık referandumu’ isteyenler yanlış yapıyor, zira bu karar Irak’taki mevcut sorunları daha da arttıracaktır. Yeni Irak’ta Bağdat hükümeti, Kürt halkı için federal hakkı tanımıştır. Bu nedenle Kürtler Irak’ın anayasasına uymalı ve bunun çerçevesinde hareket etmelidir. Bana göre IKBY, Irak bütünlüğü altında en iyi konumda olabilir, çünkü Bağdat hiçbir zaman Kürtlere karşı ayrımcılık yapmadı. Kürt liderler mantık dışı tedbirlerle halkını yanıltmamalıdır” yanıtını verdi.

Irak’ın geleceği hakkında Bakan Caferi, “Irak’ın yeniden inşa edilmesi büyük önem taşıdığı için gündemimizde ve bu konuda İranlı kardeşlerimize ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra ikinci dünya savaşı sonrası Almanya’da uygulanan ‘Marshall projesi’ gibi bir teklifi uluslararası topluma sunduk” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.