Kuzey Iraklı Kürtler 3 parçaya bölündü

  • 29 Haziran 2016
  • 888 kez görüntülendi.
Kuzey Iraklı Kürtler 3 parçaya bölündü

Kürt bölgesi, KYB-Goran ittifakı, İslami partiler ve Barzani liderliğindeki bağımsızlık yanlısı KDP arasında üçe bölündü. Bölgede sular ısınıyor

KYB milletvekili Davudi, Goran hareketi ile Kürt bloku kuracaklarını belirterek, “Bağdat’a, KDP’nin tekçiliğinin önüne geçeceğiz dedi. KDP üyesi Cano ise ”Kürtler adına konuşmayın“ uyarısı yaptı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Değişim Hareketi’nin (Goran), Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ın bir parçası olduğunu ve ayrılmayacaklarını bildirdi. Irak’ın başkenti Bağdat’a giden KYB ile Goran heyeti 25 Haziran’da Başbakan Haydar Abadi ve Dava Partisi’nin bir heyetiyle görüşmüştü. Toplantı sonrası Abadi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Goran ile KYB heyeti sorunların çözümü için yeni görüşlere sahipti” dedi. Rudav’a konuşan Nuri Maliki’nin genel başkanlığını yaptığı Dava Partisi’nin üyesi Ali Alak, KYB ile Goran parlamenterlerinin, parlamento ve hükümet içinde birlikte çalışacaklarını ifade ettiklerini belirtti. Alak, heyetin Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi için müzakerelerin yeniden başlatılarak ilişkilerin güçlendirilmesini istediğini söyledi. Alak şöyle devam etti: “Irak’tan ayrılmak isteyenlerle muhatap olmayacağız. Biz tek cephe olarak Bağdat’la diyalogların yeniden başlamasını isteriz. Yeni görüşlerimiz var. Irak’ın bir parçasıyız ve ayrılmayacağız.”

KDP’ye gözdağı

Irak meclisinden KYB vekili Şivan Davudi, KYB ve Goran’ın Bağdat’ta en büyük Kürt bloku olacağını belirterek, “Bağdat’a, Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) tekçiliğinin önüne geçeceğimizi ve güç dengesi oluşturacağımızı ilettik” dedi. Davudi, KDP’nin tek başına kararlar veremeyeceğini belirterek, “KDP artık bir numaralı güç değil” dedi. Irak Parlamentosu İslami Topluluk üyesi Ahmed Reşid, partilerin menfaati ve ilişkilerinin Kürtler’in Bağdat’ta bölünmesine yol açtığını söyledi. KYB ve Goran heyetini Bağdat’a yaptığı ziyareti eleştiren Reşid, “Artık Kürtler 3’e bölündü. KYB ile Goran bir tarafta, İslami partiler bir tarafta, KDP de diğer tarafta” diye belirtti. KDP üyesi Renas Cano, Goran ile KYB bloklarının Kürdistan’da karar merkezi olmadıklarını ve Bağdat’ta Kürtler adına konuşamayacaklarını söyledi. Cano şunları ekledi: “Goran ile KYB’nin mecliste sandalye sayıları arttı diye oyun oynamaya kalkışırlarsa KDP’den sürpriz beklesinler.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.