Kuzey Kore: ‘ABD’nin tutumu Kuzey-Güney Kore ilişkilerini tehdit ediyor’

  • 02 Şubat 2018
  • 813 kez görüntülendi.
Kuzey Kore: ‘ABD’nin tutumu Kuzey-Güney Kore ilişkilerini tehdit ediyor’

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, ABD’nin Kore Yarımadası’nda attığı adımların Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkileri tehdit ettiği uyarısında bulundu.

Kyodo’nun haberine göre, Ri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta, BM’den, ABD’nin, Kore Yarımadası ve çevresindeki durumu kötüleştiren, olası bir nükleer savaşa yol açabilecek “tehlikeli oyununa” sessiz kalmaması çağrısı yaptı.

Bakan Ri, mektubunda, ABD yönetiminin, son günlerde Kuzey ile Güney arasındaki ilişkilerin Washington’un uyguladığı ambargolar sayesinde geliştiği propagandası yaparak “toplumu yanılttığını” belirtti.

Mektubunda Guterres’ten, ABD’nin bölgeye askeri ekipman göndermesini engellemesi ve tatbikatlarını askıya alması için gayret göstermesini isteyen Ri, Washington yönetiminin bölgedeki askeri adımlarının Kuzey ve Güney Kore arasındaki son günlerde gelişen ikili ilişkilere zarar verme ve nükleer savaşı kışkırtma amacı taşıdığını ileri sürdü.

Ri, mektubunda, Kış Olimpiyatlarının ardından ABD ile Güney Kore’nin ortaklaşa yapacağı askeri tatbikatın, Yarımada’daki barış ve güvenliği tehdit ettiğini ve iki ülke arasındaki güvensizliğin en üst düzeye ulaştığını belirterek, “ABD ve Seul arasındaki askeri tatbikat, Güney ve Kuzey Kore arasındaki barış sürecinin sonlanmasına ve sonu bilinmeyen tehlikeli bir aşamaya geçmesine neden olabilir.” uyarısına yer verdi.

Son günlerde Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkilerde iyileşme gözlenmişti. Güney Kore’de yapılacak Pyeongchang Kış Olimpiyatları’na Kuzey Kore’den 22 sporcu katılacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.