Kuzey Kore’den Amerikan füzeleri için uyarı

  • 16 Ağustos 2019
  • 4.411 kez görüntülendi.
Kuzey Kore’den Amerikan füzeleri için uyarı

Kuzey Kore, Amerikan orta menzilli füzelerinin Güney Kore topraklarına konuşlandırılması konusunda uyarıda bulundu.Kuzey Kore’nin resmi yayın organı olan Rodong Sinmun gazetesi, Amerikan füzelerinin Güney Kore topraklarına konuşlandırılmasının bölgede silahlanma rekabeti ve yeni bir soğuk savaş fitilini yakabileceğini belirtti.
Bu habere göre, ABD’nin Kore Yarımadasında sürdürülebilir barışa ulaşmak için çetrefil şartları dikkat almadan aldığı bu kararı bölgede gerilimi tırmandırmak doğrultusundadır.
Amerikan yetkilileri, son sıralarda Kuzey Kore’ye karadan karaya orta menzilli füzeler konuşlandırmak için bir planı incelemekte olduklarını deklare ettiler.
Kuzey Kore’nin Seul’a Amerikan orta menzilli füzelerinin konuşlandırılması için uyarısı, Beyaz Saray’ın Asya-Pasifik ülkelerinin bu füzelerin konuşlandırılması için olumlu kararını kazanma çabaları çerçevesindedir.
Son haftalarda ABD yönetimi bazı bölge ülkeleriyle istişare yaparak, söz konusu ülkeleri kendi orta menzilli füzelerini konuşlandırmaya ikna etmeye çalışmış, ancak şimdiye kadar başarılı olamamıştır.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu bağlamda Avustralya’ya bir ziyaret düzenleyerek, bu ülke yetkililerini Avustralya’ya Amerikan orta menzilli füzelerini konuşlandırmak için ikna etmeye çalıştı, ancak Avustralya yönetiminden ABD’nin bu isteğine “hayır” yanıtı geldi.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison bu bağlamda yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD’nin orta menzilli füzelerine ev sahipliği yapmayacağını belirtti.
Avustralya Savunma Bakanı Linda Reynolds de, bu ülkenin Amerikan orta menzilli füzelerinin konuşlandırılacak bir yer olmadığını vurguladı.
Avustralya Başbakanı ve Savunma Bakanı gibi üst düzey yetkililerin Amerikan orta menzilli füzelerinin kendi topraklarına konuşlandırılmasına karşı çıkmaları, Beyaz Saray’ın Asya-Pasifik ülkelerine füze konuşlandırma gibi kışkırtıcı planının başarısız kaldığını gösteriyor.
Uluslararası arenada ciddi rakibi olan Çin’i kontrol etmeyi kendi makro stratejisinin Asya ayağında esas önceliğine alan ABD, muhtelif araçlara başvurmak suretiyle, bu stratejisini hayata geçirmeye çalışıyor. Bu çerçevede, Çin’in komşu ve çevre ülkeleri, Washingon’un füze konuşlandırma planı için öncelik arz ediyor.
ABD’nin bu planı ve buna paralel olarak bir nevi Kuzey Kore’ye karşı güvensizlik ortamını korumak için de olabilir.
Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte de ABD’ye Filipin topraklarında asla füzelerinin konuşlandırılmasına müsaade etmeyeceğini duyurdu.
Avustralya ve Filipinler gibi Çin ile anlaşmazlık yaşayan ülkelerin ABD’nin orta menzilli füzelerinin kendi topraklarına konuşlandırması reddetmelerinin, o ülkelerin bu füzelerin konuşlandırılmasının ulusal ve bölgesel çıkarları için yaratabileceği tehlikeli sonuçlarından duydukları endişeleri gösteriyor.
Avustralya ve Filipinler’in Amerikan orta menzilli füzelerinin konuşlandırılmasına karşı çıkması ardından, Beyaz Saray yönetimi, siyasi baskılarla, Seul yetkililerini bu talep karşısında teslim ettirmeye çalışıyor.
Bu nedenle, Seul ile ilişkilerinde yumuşama sürecine giren Kuzey Kore, Güney Kore’yi Amerikan orta menzilli füzelerine her türlü ev sahipliği yapması konusunda uyarıyor.
Çin de ABD’nin Asya-Pasifik bölgesinde ABD’nin kendi füzelerini konuşlandırma çabalarını dikkatle takip ederek, Washington’un bu planı karşısında duracağı uyarısında bulunmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.