Laricani: Bizim için Şia-Sünni önemli olsaydı Hamas’ı desteklemezdik

  • 13 Ekim 2015
  • 761 kez görüntülendi.
Laricani: Bizim için Şia-Sünni önemli olsaydı Hamas’ı desteklemezdik

İran İslami Şura Meclis Başkanı Ali Laricani bugün Arap dünyasının önde gelen basın mensuplarıyla bir araya geldi. Laricani bu basın toplantısında “36 yıl önce İran, İsrail’in müttefikiydi ancak İslam İnkılabı’ndan sonra İslam ülkeleri ile müttefik olduk” diye belirtti.

İran’ın Filistin ülkesi ve halkını mazlum olduğu için desteklediğini dile getiren Laricani, bundan dolayı da bugün İran’ın İsrail tarafından bir sorun gibi görüldüğünün altını çizdi.

İran’ın Suriye ve Arap ülkelerle olan ilişkisine değinen Laricani, İran ile Araplar arasında tarihi, dini, siyasi ve kültürel bağlantı olduğunu belirterek “İran İslam ümmetine stratejik bir bakış açısı ile bakıyor ancak bazı ülkeler İran ile İslam ülkeleri arasına nifak sokmayı güdüyor” diye vurguladı.

Laricani “Bir gün Şia-Sünni çatışmasını çıkararak İran’ın 33 Günlük Savaş’ta Şia oldukları için Hizbullah’ı desteklediğini iddia ediyorlar ancak bize Şia-Sünni önemli olsaydı Hamas’ı desteklemezdik” diye konuştu.

Şia-Sünni anlaşmazlığının dış güçler tarafından kışkırtıldığını kaydeden Laricani “Kriz döneminde koşulları daha doğru şekilde analiz ederek bu kritik dönemde yan yana durarak yardımlaşmanın öneminin farkına varmalıyız” diye ifade etti.

Bölge güvenliğinin sadece bölge ülkelerinin işbirliğiyle ve Batılı güçlerin müdahalesi olmadan mümkün olabileceğini vurgulayan Laricani, Batı ülkelerinin bölgede kendi çıkarları peşinde olduklarını açıkladı.

İran ile Suudi Arabistan ilişkilerine de değinen Laricani “İran her zaman özellikle İslam ülkeleri ile dostane ve kardeşçe ilişkileri kendine amaç edinmiştir ancak Yemen gibi güçsüz ülkelerin Suudi Arabistan tarafından bombalanması kabul edilir değil” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.