Laricani: İran, IŞİD’in önünü kesmeseydi, bölgenin tamamı etkilenirdi

  • 11 Mart 2015
  • 913 kez görüntülendi.
Laricani: İran, IŞİD’in önünü kesmeseydi, bölgenin tamamı etkilenirdi

Kuveyt Meclis Başkanı El-Merzuk el-Ghanem ile görüşen İran İslami Meclisi Başkanı Ali Laricani, iki ülke arasındaki derin ve tarihi ilişkilere dikkat çekerek, İran’ın Kuveyt ile olan ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiğini belirtti ve “İki ülke parlamentosu arasındaki ilişkiler, iki halk arasındaki tarihi ilişkilerin göstergesidir. İran ve Kuveyt arasındaki deneyim alışverişi, tüm alanlarda yapıcı etkiler yaratacaktır. Ama öte yandan iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, siyasi ve meclisler arasın ilişkiler düzeyinde değildir ve bu neden ile her iki ülke, çıkarlar doğrultusundaki ticari ilişkilerin gelişmesi için çaba göstermelilerdir” dedi.

Bölgedeki terör ve aşırıcılık sorunlarına da dikkat çeken Laricani, “Bölgenin günümüzdeki durumlarında birçok karmaşa yaşanıyor ve bölgede belirlenen terörizm, ülkeler arasındaki sorunları tetikliyor. Son yıllarda terör ile gerçek anlamda mücadele edilmediği gibi, terörün belirgin bir şekilde arttığı görüşündeyiz. Örnek olarak, Afganistan ve Irak’a saldıran ABD, terör sorununu azaltmayı başaramadı. Bu neden ile de terör ile mücadele konusunda farklı çözümler belirlenmesi ve yabancı ülkeleri bölge içerisindeki müdahalelerinin kesilmesini sağlamak gerekmektedir” dedi.

İran’ın hiçbir bölge ülkesi için her hangi bir tehdit yaratmadığı ve yaratmayacağını belirten Laricani, “İran, sizlerin de deneyimine sahip olduğunuz gibi, hiçbir zaman bölge ülkeleri için tehdit yaratmamıştır. Kuveyt, bazı nedenlerden dolayı İran-Irak savaşında Irak ile işbirliği yaptı. Ama tüm bunlara rağmen İran, Irak’ın Kuveyt’e yaptığı saldırılar zamanında Kuveyt’in yanında durdu. İran, her zaman ülekeler arasında barış çerçevesinde yaşanması gerektiği ve hepimizin kardeş olduğuna inanıyor. İslam Devrimi’nin 36 yıllık yaşamı boyunca, hiçkimse İran’ın tek bir tehlike yarattığını iddia edemez ve bu, İmam Humeyni’nin İslami ülkeler arasındaki birliğe verdikleri önemden kaynaklıdır” dedi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.