Laricani’den Tahran Konferansı’nda önemli “Filistin” açıklaması

  • 15 Ocak 2018
  • 775 kez görüntülendi.
Laricani’den Tahran Konferansı’nda önemli “Filistin” açıklaması

13. İİT Parlametolar Arası Konferansı Genel Kurul oturumunda konuşan İran Meclis Başkanı Laricani, Filistin meselesi başta olmak üzere bölgesel gelilşmeleri değerlendirdi.

Tahran’da düzenlenen 13. İİT Parlametolar Arası Konferansı Genel Kurul oturumunda konuşan İran İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, “Günümüzde Müslüman ülkelerin başlıca sorunu haline gelen konu, Kudüs meselesidir. Gerçi Filistin konusu İslam ülkeleri arasında düzenlenen toplantılarda masaya yatırılan daimi bir başlık haline gelmiştir ancak son yıllarda Müslüman ülkelerde meydana gelen komplolar neticesinde oluşan güvenlik tehditlerini de göz ardı edemeyiz. İşte bu da Siyonistlerin kendi kanaatlerine göre ileriye doğru adım atıp Kudüs’ü Filistin konusunun odak noktası konumundan düşürmek için fırsattan yararlanmalarına yol açmıştır” ifadelerinde bulundu.

Laricani sözlerini şöyle sürdürdü: Müslüman milletler ise toplantı yapıp olayları iyi şekilde tabliğ etme yönünde epey duyarlı davranmıştır, fakat Filistin’de var olan mazlumiyetin artmasına izin vermemeliyiz. Bu toplantılar İslam ümmetine ait olarak Müslümanlar açısından büyük önem taşıyan konular üzerinde odaklanmalı.

İran Meclis Başkanı konuşmasının başka bir kısmında ise, “İİT Parlamentolar Arası Konferansı kuruluşundan beri Müslüman ülkelerin ekonomik gelişimi konusunu özel olarak ele almayı amaçlıyordu. Günümüz koşullarında ise İslam dünyası değerli kapasitelere sahiptir. En iyi enerji kaynakları bu ülkelerde bulunmaktadır. kudretli uzman güçleri, tarım ve ziraat olanakları ile maden kaynakları İslam dünyasında yüksek bir oranda göze çarpıyor. Özellikle de Türkiye, Malezya ve Endonezya gibi ülkeler, kullanılması gereken iyi işbirliği kapasitelerine sahip” şeklinde konuştu.

Bölgedeki terör olaylarına da değinen Laricani, “Irak ve Suriye’de ağır darbeler yiyen terör akını, halen bölgesel etkinliğini sürdürmektedir, böylece ülkeler arası güvenlik temaslarından bu konudaki deneyimlerin aktarımı için yararlanıp terör karşıtı mücadele amacıyla birer birlik kurmalıyız. İran İslam Cumhriyeti olarak bu yönde çeşitli tecrübelere sahibiz ve Müslüman ülkerin bu üzücü olaya son vermesi için güvenlik alanında işbirliği kurmaya hazırız” değerlendirmelerinde bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.