Lavrentiev: İran’ın çıkarları temin edilmeden sürdürülebilir güvenlik mümkün değil

  • 10 Temmuz 2019
  • 877 kez görüntülendi.
Lavrentiev: İran’ın çıkarları temin edilmeden sürdürülebilir güvenlik mümkün değil

Rusya devlet başkanı Putin’in özel temsilcisi İran milli güvenlik yüksek konsey sekreteri ile görüşmesinde, İran’ın çıkarları temin edilmeden ve İran’ın rolü göz önünde bulundurulmadan, bölgede kalıcı ve sürdürülebilir bir güvenliğe ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

Rusya, Amerika ve siyonist İsrail  arasında üst düzey güvenlik yetkilileri arasındaki üçlü oturumdan rapor sunmak için Putin’in emriyle İran’a gelen Alexander Lavrentiev, Tahran’a yaptığı ziyarette, dün İran milli güvenlik yüksek konsey sekreteri Ali Şemhani ile görüştü ve medya kuruluşlarının sözkonusu üçlü oturumun İran aleyhinde bir girişim yönünde olduğuna dair verdikleri geniş haberlere de işaretle, sözkonusu üçlü oturumda Rusya hükümeti olarak İran’ın Suriye’de bulunmasının kanuni olduğu ve İran’a yönelik baskıya dayalı siyasetlere karşı olduğunun yeniden bildirildiğini hatırlattı.

Putin’in temsilcisi, ABD’nin nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndan (KOEP) kanunsuzca ve tek taraflı olarak çekilmesine de işaretle, ‘İran’ın beklentileri karşılanmadan ve de anlaşmanın tarafı olan ülkelerin, anlaşmadaki  taahhütlerini yerine getirmeden İran’dan tek taraflı olarak bu anlaşmaya bağlı kalmasını beklemek mümkün olmaz’ dedi.

Bu arada görüşmede Ali Şemhani de, İran ve Rusya arasında işbirliklerin gelişmesine işaretle,  İran’ın nükleer anlaşma, ABD İHA’sının İran hava sahasında düşürülmesi,  İran petrol tankerinin İngiliz güçlerince alıkonulması ve İran’ın Suriye’de  varlığı gibi konularda Rusya’nın tutumunun takdire şayan olduğunu bildirdi.

Şemhani, Amerika’nın bölgede ortamı germeye ve huzursuzluğu arttırmaya dayalı çabalarının temelinde  daha fazla silah satışı olduğunu belirterek, İran’ın bölgede çıkarlarını ve güvenliğini  kararlı bir şekilde savunmaya devam edeceğini söyledi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın nükleer anlaşma kapsamında kurulan Ortak Komisyon’un bakanlar toplantısını desteklediğini, fakat toplantının yapılması için halihazırda mevcut olmayan somut anlaşmalara varılması gerektiğini belirtti. ‘Bu tür anlaşmaların şimdilik mevcut olmadığını’ söyleyen Lavrov, ‘İran’ın etrafındaki ve bölgedeki genel durumun gerilmesinin Rusya’nın çıkarına olmadığını’ da vurguladı.

Rus diplomat, Rusya’nın şimdilik ‘Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) temel ilkelerine dönülmesi, KOEP’in tüm katılımcılarının taahhütlerini yerine getirmek üzere geri dönmesi konusunda ısrar etmekten başka’ durumdan bir çıkış yolu görmediğini ifade etti./

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.