Lavrov’dan Amerika’nın Suriye tutumuna sert eleÅŸtiri

  • 20 Nisan 2018
  • 1.127 kez görüntülendi.
Lavrov’dan Amerika’nın Suriye tutumuna sert eleÅŸtiri

Rusya dışiÅŸleri bakanı Ä°sveç dışiÅŸleri bakanıyla düzenlediÄŸi basın toplantısında, Amerika’nın Suriye’yi yoketmeye dayalı siyasetini sert dille eleÅŸtirdi.

Amerika’nın Suriye’yi parçalamaya çalıştığını belirten Lavrov, Amerika’nın OrtadoÄŸu siyasetlerinin kabul edilemez olduÄŸunu zira sürekli olarak güvensizlik çıkarma amaçlı olduÄŸunu söyledi.

ABD DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in S-400 füze savunma sistemleri alması durumunda Türkiye’ye yaptırım uygulanabileceÄŸi açıklamasını da deÄŸerlendiren Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, bunun bir ÅŸantaj olduÄŸunu söyledi.
ABD DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Türkiye ve Rusya arasında Suriye kriziyle baÄŸlantılı olarak yapılan askeri anlaÅŸmaların endiÅŸe verici olduÄŸunu açıkladı. Bakanlık, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın almaya hazırlanan Türkiye’ye yaptırım uygulanabileceÄŸini belirtmiÅŸti.

Bunun üzerine Bakanlık Sözcüsü Dana White, Pentagon’da düzenlediÄŸi basın toplantısında, konuyla ilgili soruya verdiÄŸi yanıtta, “Bu füze sistemlerinin uyumsuzluÄŸu konusunda Türklerle konuÅŸmaktayız. Sonuçta, Türkler en iyi stratejik çıkarları konusunda kendileri karar verecek. Bunu belirleyecek olan Ankara” yanıtını verdi. White, “Türkiye’yi böyle bir alımdan vazgeçirme çabaları sürüyor mu?” sorusunu da “Bu füze sisteminin NATO sistemi ile uyuÅŸmazlığı konusundaki endiÅŸelerimizle ilgili Türk yetkililerle görüşmeyi sürdürmekteyiz” diye yanıtlamıştı.

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Avusturyalı mevkidaşı Karin Kneissl ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Lavrov, “Bu, Amerikan firmalarının haksız rekabet elde etmesini saÄŸlayacak ÅŸantaj giriÅŸiminin bir örneÄŸidir.” ÅŸeklinde cevap verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in benzer bir soruya karşılık S-400 alımının Türkiye’nin ‘ulusal kararı’ olduÄŸunu söylediÄŸini hatırlatan Lavrov, “Herhalde ABD’nin bir NATO üyesi olarak, Kuzey Atlantik Ä°ttifakı’nın Genel Sekreteri tarafından dile getirilen ortak görüşü dinlemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.