Libya diyalog görüşmeleri Cenevre’de başlıyor

  • 14 Ocak 2015
  • 864 kez görüntülendi.
Libya diyalog görüşmeleri Cenevre’de başlıyor

BM’den yapılan yazılı açıklamada, BM Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL), Libya’da çatışan tarafların diyalog görüşmelerinin yarın başlayacağını duyurdu.

Görüşmeler öncesinde BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, BM Cenevre Ofisi’nde basın toplantısı düzenleyecek.

Geçen hafta, Libya’da çatışan tarafların ülkedeki krizi sonlandırmak amacıyla diyalog görüşmelerini kabul ettiği bildirilmişti ama bu hafta başlaması beklenen diyalog görüşmeleri için kesin bir tarih verilmemişti. BM, bu belirsizliğe son vererek görüşmelerin yarın başlayacağını açıkladı.

BM Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) resmi hesabından geçen hafta yapılan açıklamada ise BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon’un uzun süredir taraflar arasında yürüttüğü görüşmeler ve geniş kapsamlı istişarelerin ardından “Cenevre’de diyalog görüşmelerinin başlaması” konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilmişti.

Trablus’taki Milli Genel Kongre (MGK) ve Tobruk’taki Temsilciler Meclisi heyetleri arasında gerçekleştirileceği ifade edilen diyalog görüşmelerinin temel amacının geçiş sürecinin idare edilmesi konusunda görüş birliğinin sağlanması, geniş tabanlı milli birlik hükümeti kurulması ve anayasa çalışmaları için istikrarlı ortamın temin edilmesi olduğu kaydedilmişti.

Libya’da 17 Şubat 2011’de yaşanan devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014’te ise emekli General Hafter’in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata’daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus’taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Olayların ardından biri Tobruk’ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus’ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, başkentteki Milli Genel Kongre’nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi’nin destek verdiği Hafter’e bağlı “Onur Operasyonu” koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.