Londra’da eğitimin ticarileştirilmesi protesto edildi

  • 20 Kasım 2016
  • 954 kez görüntülendi.
Londra’da eğitimin ticarileştirilmesi protesto edildi

Ulusal Öğrenci Birliği’nin (NUS) çağrısı ile İngiltere’nin başkenti Londra’da herkes için parasız ve kaliteli eğitim için yürüyüş düzenlendi.

Ulusal Öğrenci Birliği’nin (NUS) çağrısı ile İngiltere’nin başkenti Londra’da herkes için parasız ve kaliteli eğitim için yürüyüş düzenlendi. Muhafazakar hükümetin, Yüksek Öğretim Yasa Tasarısını parlamentoda görüşeceği haftanın arefesinde gerçekleştirilen yürüşe katılan öğrenci, öğretmen ve veliler, eğitimin ticarileştirilmek istenmesine karşı çıktı.

İktidara geldiğinin ilk yılında üniversite harçlarını 9 bin sterline çıkartan Muhafazakar Parti’nin, yüksek öğretimi tamamen ticarileştirecek olan yasa tasarısına, 15 bin kişinin katıldığı bir yürüyüşle karşı çıkıldı. NUS’in Londra’da merkezi olarak düzenlediği, kolej ve üniversitelerde örgütlü bulunan UCU sendikasının destek verdiği yürüyüş Hyde Park’ın yanı başındaki Park Lane’de başladı.

İngiltere ve Galler’in dört bir tarafından gelen öğrenciler, eğitimin ticarileştirilmesine, üniversite harçları ile geleceklerinin ipotek altına alınmasına karşı tepki ve öfkelerini sokağa taşıdı. Öğrenciler, toplanma anından itibaren tepkilerini ‘eğitim ayrıcalık değil haktır’, ‘kesintilere hayır’, ve ‘Theresa May istifa’ sloganları ile dile getirdi.

Son sınıf öğrencilerine dayatılan ‘Ulusal Öğrenci Araştırması’ anketinin, harçları üniversitelerin insafına terk edecek bir tuzak olduğuna dikkat çekmek için hazırlanan binlerce dövizin de taşındığı yürüyüşte, öğrencilere anketleri boykot etme çağrısı yapıldı.

Eğitim alanında örgütlü bulunan tüm sendikaların da destek verdiği yürüyüşte Savaş Karşıtı Koalisyon gibi kampanya örgütleri de kendi talepleri ile yer aldı. Bombalara değil eğitime yatırım yapılmasının talep edildiği yürüyüşte, hükümetin göçmenlik politikaları da eleştirildi. Yabancı öğrenciler için ağırlaştırılan vize ve ücretlerin de protesto edildiği yürüyüşte, hükümetin AB vatandaşı öğretim görevlileri ve öğrencilerini Brexit müzakerelerinde rehine olarak kullanmaya çalışmasına da tepki gösterildi.

Londra’nın merkezine açılan Green Park ve Piccadilly caddeleri üzerinden geçerek, Trafalgar Meydanı ve Başbakanlık konutunu da kapsayan güzergahta devam eden yürüyüş İngiltere Parlamentosu’nda son buldu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in görüntülü dayanışma mesajı gönderdiği öğrenci eyleminde, Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Frances O’Grady de bir konuşma yaptı. Öğrencilerin yanı sıra eğitim alanında çalışanların da sıfır saat kontrat dayatması ile sömürüldüğünü ifade eden O’Grady, herkes için parasız eğitim talep etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.