Londra’da Yüzyılın Anlaşması protesto edildi

  • 03 Haziran 2019
  • 1.641 kez görüntülendi.
Londra’da Yüzyılın Anlaşması protesto edildi

Filistinliler ile bazı Arap yetkililer ve siyasetçiler, ABD’nin İsrail ile Filistinliler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla öne sürdüğü ve duyurulmasının üzerinden iki yıl geçen, ancak halen nihai bir sonuca ulaşılamayan “Yüzyılın Anlaşması”nı Filistin davasını tasfiye etme planı olarak görüyorlar.

Bu doğrultuda tepkiler artarken Londra’da dün Yüzyılın Anlaşması düzenlenen protesto yürüyüşünde kınandı.  Gösteriye, oruçlu müslümanlar, sivil toplum kuruluşları, insan hakları örgütleri, savaş karşıtları ve siyonizm karşıtı yahudiler katıldı.

Yüzyılın Anlaşması’nı Amerika’nın Filistinlilerin haklarını yoketmeye ve siyonist İsrail’in çıkarlarını en üst düzeyde tutmaya dayalı bir komplo olduğunu bildiren göstericiler, ‘Yaşasın Filistin, Kahrolsun İsrail’ şeklinde slogan attılar.

Öte yandan Washington bir dizi gecikmeden sonra, Bahreyn’deki “Refah için Barış” adlı ekonomik çalıştayın, planının ekonomik temellerini ortaya çıkaracak ilk resmi toplantısını ay sonunda yapmayı planlıyor.

Reuters’a konuşan Filistinli yetkililer, Yüzyılın Anlaşması planının siyasi düzeyde Gazze Şeridi’nin Mısır’ın kuzeyine doğru genişlemesini öngördüğünü söylediler. Bununla birlikte plana göre Filistinlilerin, Batı Şeria’nın küçük bir alanı ve Kudüs’ün dışındaki bazı bölgelerin sınırları üzerindeki kontrolü de sona erecek.

Arap bir yetkili Reuters’a, “Plana baktığımız da gördüğümüz şey, bu planın Filistinlileri yok edecek olmasıdır. Plan, Filistinliler için adil değil” diye konuştu. Filistinli önde gelen liderlerden biri ise Reuters’a, “Filistin sorunu tasfiye ediliyor. Bağımsız bir Filistin devletinin başkenti olarak Kudüs yok. Mültecilerin dönüş hakkı ve egemen bir devlet yok. ABD’nin bu projesi oldukça tehlikeli” dedi.

Öte yandan plan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki Batı destekli Filistin Yönetimi tarafından reddedildi. Abbas, 18 ay önce Trump yönetimiyle siyasi ilişkilerini boykot etmişti. Bu durumu, Trump’ın 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı izledi.

Filistin Yönetimi’nin ABD’yi boykot etmesinden bu yana ABD yönetimi Filistin Yönetimi’ne yönelik yardımlarını kesti. Washington’daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ofisi kapatıldı ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) yapılan yardımlar sonlandırıldı. Öte yandan, Washington ırkçı İsrail’in ilhak ettiği Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıdı. Filistinli lider şöyle devam etti;

Öte yandan Filistinli siyasetçi, düşünür ve aktivist Hanan Aşravi Twitter hesabından yazdığı mesajda, “Kushner planı ve Bahreyn çalıştayı sadece esaret altında kalmamızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.