Lübnan’da para biriminin değer kaybetmesi nedeniyle protestolar sürüyor

  • 18 Mart 2021
  • 377 kez görüntülendi.
Lübnan’da para biriminin değer kaybetmesi nedeniyle protestolar sürüyor

Lübnan’da Merkez Bankası’nın resmi kuru 1500’de sabit tutmasına karşı karaborsada 1 ABD dolarının 15 bin liraya kadar yükselmesinin ardından akaryakıt istasyonlarının çoğu geçici olarak satışı kesti.

Bugün sabah saatlerinden itibaren satış yapmayan Beyrut ve diğer birçok bölgedeki istasyon sahipleri, yerel para birimi karaborsada aşırı değer kaybı yaşadığı için devletin belirlediği fiyat üzerinden akaryakıt elde edemediğini gerekçe göstererek müşterilerini geri çevirdi.

Bazı akaryakıt istasyonları ise fiyat artışı yaparak araç başına 20 bin Lübnan lirasını (yaklaşık 10 litre) geçmeyecek şekilde satışı sürdürdü.

Cebel-i Lübnan vilayetine bağlı Aley kentindeki akaryakıt istasyonu sahibi Michel Haddad, yoğun talep üzerine oluşan kuyrukta müşterilerle tartışmaların yaşandığını belirtti.

Bunun üzerine satışı durdurduklarını anlatan Haddad, yerel para biriminin değer kaybetmesi sebebiyle petrol fiyatlarının yükseldiğini ve tartışmaların da bu nedenle yaşandığını söyledi.

Merkez Bankasının resmi kuru 1500’de sabit tutmasına rağmen karaborsada bir ABD doları bugün 15 bin Lübnan lirasının üzerinden işlem gördü.

Lübnan’da gıda, ilaç ve akaryakıt gibi temel ihtiyaç maddelerinin dolarla ithal edilmesi dolayısıyla karaborsadaki kur, doğrudan hayat pahalılığına yol açıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.