Lübnan’da yeni hükümet kuruldu

  • 01 Şubat 2019
  • 1.823 kez görüntülendi.
Lübnan’da yeni hükümet kuruldu

Lübnan’da yaklaşık 9 ay süren çalışmaların ardından yeni hükümet, başbakan Saad Hariri tarafından kurularak onayladı.

6 Mayıs 2018’de yapılan genel seçimler sonrasında yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Saad Hariri, kabine listesini sunmak için dün akşam saatlerinde Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıktı.
Hariri’nin ardından Meclis Başkanı Nebih Berri’nin de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ulaşmasıyla üçlü görüşme gerçekleştirildi.
Bakanlar Kurulu Sekreteri Fuad Filfil, Baabda Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Micheal Avn ve Başbakan Hariri tarafından imzalanan yeni hükümetin 30 üyesini duyurdu.
Hariri yeni hükümetin kurulmasını ilanında, güvenlik, sosyal ve ekonomi sorunlar altında kabine üyeleri arasında işbirliğinin önemli olduğunu belirtti.
Lübnan başbakanı yeni hükümetin “yatırım hükümeti” olduğuna işaretle, Lübnan ekonomi sorunlarının çözümlenmesi ve üretim sektörünün güçlendirilmesi zaruretine vurgu yaptı.
Yeni kabinede hükümette 4 anahtar bakanlıktan 3’ü, ülkede direnişe yakın akımın inisiyatifindedir.
Yaklaşık 13 yıl önce Lübnan Hizbullah hareketi ile işbirliği anlaşması imzalayan Özgür Yurtsever Hareketi Başkanı Cibran Basil yeni kabinede yine dışişleri bakanı koltuğunda görevine devam ederken, içişleri bakanlığı ise Rhea el Hasan’a verildi. Lübnan tarihinde ilk kadın bakan olarak adı geçen el-Hasan, Hariri’ye yakın ehli sünnettendir.
Bu arada sağlık, spor ve parlamento işleri bakanlıkları Hizbullah’a verildi. Önceki kabinede Hizbullah spor ve sanayi bakanlıklarının başında idi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.