Madrid Katalan hükümetini feshetti

  • 28 Ekim 2017
  • 1.140 kez görüntülendi.
Madrid Katalan hükümetini feshetti

İspanya başbakanı, tek taraflı bağımsızlık ilan eden özerk bölge Katalonya’da hükümeti ve parlamentoyu resmen feshetti, seçimlerin 21 Aralık’ta yapılacağını açıkladı.

Katalan parlamentosunda Cuma günü yapılan oylama sonucunda İspanya’dan bağımsızlık kararı kabul edildi. Bağımsızlık ilanından kısa süre sonra da İspanya Senatosu, Madrid hükümetine Katalonya’nın özerkliğini feshetme ve bölgeyi doğrudan yönetme yetkisi verdi.

Bunun ardından toplanan İspanya hükümeti, Katalan hükümetini ve parlamentosunu feshettiğini duyurdu. Açıklamayı yapan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 21 Aralık’ta Katalonya’da bölgesel seçime gidileceğini ilan etti.

Katalon emniyet müdürü de görevden alan Rajoy, Katalonya’ya geçici bir yönetim atadığını duyurdu.

İspanya Senatosu’nda anayasanın 155’inci maddesiyle ilgili yapılan oylamada Katolanya’nın özerkliğinin feshedilmesi 47’ye karşı 214 evet oyuyla kabul edilmişti. 155’inci madde, Katalonya’nın 3 Ekim’de tek taraflı bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından gündeme gelmişti.

Söz konusu madde, ayrılıkçı eylemlerde bulunan bölgelerin özerkliklerinin iptal edilmesine olanak tanıyor.

Anayasa Mahkemesi de Katalonya’nın bağımsızlık ilanına karşı düğmeye bastı. Katalan yönetiminin kararına karşı inceleme başlatan mahkeme, Başsavcılıktan ve diğer taraflardan üç gün içinde suçlamaları kendilerine sunmasını istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.